Matematik

Jordens bane

13. december 2008 af #A (Slettet)

Hej

Jeg har fået en opgave der hedder;

Jordens bane om solen er en ellipse med ekscentricitet 1/62 og solen i det ene brændpunkt. Find forholdet mellem jordens største og mindste afstand til solen.

Jeg tror det har noget at gøre med

e= (F1F2)/A1A2)

men ellers er jeg meget på bar bund.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Dette er bare en tanke, men hvis du har en ellipse med A1(-a,0) og A2(a,0), så må den korteste afstand være fra, når Jorden er i punket A1 og den længste afstand, når Jorden er i punktet A2. Det er bare en tanke. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Jo, og så skal du tænke på brændpunkternes koordinater, og hvad de stykker er lig med ud fra dem og derfra udregne forholdet.


Svar #3
13. december 2008 af #A (Slettet)

#1 Jeg er godt klar over hvor jorden er i punkterne. Det er mere hvordan man beregner forholdet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Har du Mat A3 ? Der står det på side 240-241 og nej du skal ikke bruge den øverste sammenhæng, du skrev.


Svar #5
14. december 2008 af #A (Slettet)

 Nej det har jeg desværre ikke. Okay, men så er jeg bare endnu mere i tvivl. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

Okay, tænk på at en ellipses brændpunkter har koordinaterne (-ae,0) og (ae,0)

Du ved at storaksen A1A2 er lig 2a.

Tegner du en linie fra A2 til F2 (ene brændpunkt) og kalder den m og ligeledes en linie fra A1 til F2 og kalder den M.

Så må m være lig:

m=a-ae

og

M=A1A2-m=2a-(a-ae)=a+ae

Så bestemmer du ellipsens excentricitet ved M og m (så det havde alligevel lidt med din formlel at gøre:))

Forholdet findes ved at sige

M/m.


Svar #7
14. december 2008 af #A (Slettet)

Ja. . :) Hmm, okay - og jeg ved jo hvad e er.  


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. december 2008 af camilla-schytz (Slettet)

forholdet bliver:

M/m=(1+e)/(1-e), når du er færdig


Skriv et svar til: Jordens bane

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.