Matematik

Funktion af en elipse

15. december 2008 af thomas-x (Slettet)

hej.

jeg har følgende formeler det tilsammen bliver en elipse. : f(x)=(√-9/4x2+9) og f(x)=(-√-9/4x2+9)

skal lave den om således at den bliver 10 for den ene og -10 for den anden i toppunkt og så den skærer x-aksen i -6 og 6

nogle der kan hjælpe mig ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2008 af sigmund (Slettet)

Hvad mener du med toppunkt? En ellipse har mig bekendt ikke noget toppunkt, men to brændpunkter. Jeg går ud fra, at du mener, at den skal skære x-aksen i -6 og 6, og y-aksen i -10 og 10. Det betyder, at de to halvakser er hhv. 6 og 10. Hvad ved du om ligningen for en ellipse?


Svar #2
15. december 2008 af thomas-x (Slettet)

de formler jeg har givet er jo to parabler, som har toppunkter ?

ved ikke noget. skal bare konstruere en gylden elipse. og det er den hvis den skærer y akserne på 10 og -10 og skærer x-akserne i 6 og -6

er det forvirrende ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2008 af sigmund (Slettet)

Så vidt jeg har læst, så kaldes en ellipse, der kan indskrives i et gyldent rektangel, for en gylden ellipse. I sådan en ellipse er forholdet mellem halvakserne lig med "det gyldne forhold", φ. Det er altså sådan en, du skal konstruere? Eller skal du bare opskrive en ligning for den?


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. december 2008 af sigmund (Slettet)

Iøvrigt, så er de forskrifter, du gav, ikke forskrifter for parabler, men halve ellipser. Dine forskrifter stammer fra ligningen x2/4 + y2/9 = 1, hvor y så er isoleret, og bagefter kaldt f(x). En parabel ville have en forskrift a'la f(x) = ax2 + bx +c.


Svar #5
16. december 2008 af thomas-x (Slettet)

ja, det er præcis sådan en jeg skal konstruere. og et rektangel med siderne 10/6 er ca li med phi.

så jeg skal konstruere sådan en ellipse. og tænkte bare at for at det blev præcis, kunne jeg lave en formel til den og sætte den i en graf.  så mangler bare funktionen til den.


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2008 af sigmund (Slettet)

Altså, det gyldne forhold ("the golden ratio" på engelsk; plejer man at kalde tallet for "det gyldne snit" på dansk?) er eksakt lig (1+√5)/2. Så hvis du laver en ellipse med halvakser på f.eks. 1+√5 og 2, har du en gylden ellipse -- ikke bare tilnærmelsesvis, men eksakt. Ok?

Er du også med på, hvordan ligningen for en ellipse ser ud? x2/a2 + y2/b2 = 1, hvor a og b er de to halvakser, ikke sandt? Hvis du vil have en forskrift, dvs. f(x) = ???, så kan du isolere y i ovenstående ligning:

y = f(x) = ±√( b2 - x2(b/a)) = ±√( 4 - x2φ-2),

hvor jeg i det sidste lighedstegn har sat hhv. 2 og 1+√5 ind for hhv. a og b; φ er det førnævnte gyldne forhold ("det gyldne snit" på dansk?)


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. december 2008 af sigmund (Slettet)

Shit, jeg kan se, at jeg fik skrevet forkert i sidste sætning: jeg har sat b = 2 og a = 1+√5, og ikke omvendt, som der står.


Skriv et svar til: Funktion af en elipse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.