Matematik

forvirring i integration

15. december 2008 af zawter (Slettet)

hey alle, er igang med et projekt om luftgevær og skal udlede kasteparablen, og har fået afvide af min vejleder at jeg ved hjælp af at integrere skal finde x(t) og y(t), men forstår ikke hva det betyder??

skal lige siges det omhandler et projektils bane og skal finde en sammen hænge mellem x og y tror jeg..
på forhånd tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

så skal du nok starte med projektilets hastighedsvektor v(t), der ved integration giver S(t). Du skal ende med at få S(t)=(tan(Θ))*t-g/(2*(v0cos(θ)2) *x2  Det er kasteparablen, der beskriver projektilets bane, men start med at opløse hastighedsvektorerne efter i og j og find den horisontale bevægelse og den vertikale bevægelse hver for sig, og til sidst finder du hvor langt projektilet når, og hvor højt det når op.


Svar #2
15. december 2008 af zawter (Slettet)

altså har skudt geværet fra en højde på1,45 også vandret altså 90 grader..

har regnet har fundet den horisontale og vertikale bevægelse hver for sig tror jeg.. men er ikke sikker på hvad du mener med i og j...


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Ja så er der ingen lodret komposant af hastigheden, men nok en konstant g (tyngdeacceleration), der virker lodret nedad, og så skriver du blot formlen, hvor du på højre siden tilføjer din begyndelseshøjde. i og j er enhedsvektorerne i planen, hvor et punkt (3,2) for eksempel kan skrives som stedvektoren 3*i+2*j i er (1,0) og j er (0,1).


Svar #4
15. december 2008 af zawter (Slettet)

hey erik hva er det for en formel jeg skal skrive... forstår ikke rigtig hvordan man finder de her integraler


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Det første, jeg vil råde dig til, er at læse om vektorer i planen. Det næste er, at tegne projektilets bane, som beskriver en parabel med buerne nedad. Så behandler du bevægelsen i planen med den lodrette og den vandrette komposant hve for sig. Så finder du, hvor langt kuglen når og hvor højt den når op, og så kan du prøve at se på, hvordan kurven ville se ud, hvis der var luftmodstand (den ville blive ptresset sammen i den horisontale retning, men det er en længere forklaring at komme ind på her.


Svar #6
15. december 2008 af zawter (Slettet)

jo men kan jo ikke tegne parablen.. det er jo det hele opgaven går ud på...


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

du kan da sætte nogle sandsynlige værdier ind i det udtryk, jeg gav dig til at starte med, for eksempel:

v=10m/s og θ =20 grader, jeg skulle forresten have skrevet x i stedet for t, da man netop eliminerer t af et par ligninger, før man kommer til det første udtryk, jeg skrev.


Svar #8
15. december 2008 af zawter (Slettet)

jamen har jo v... men er Θ ikke = 0.. når jeg nu har skudt lige ud


Svar #9
15. december 2008 af zawter (Slettet)

tænkte på om y(t ) er y=-0,5*g*t2+y???????


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

jo for det kommer at v=v0-g*t, der integreret give det, du har skrevet, bortset fra, at du jo starter ved 1,45 m, så du får S(t) = S0+½*g*t2, hvor g er -9,82m/s2 og S0=1,45m Det udtryk, jeg har skrevet er kasteparablen, hvor tiden t er elimineret.


Svar #11
15. december 2008 af zawter (Slettet)

vil det sige at S(t) er ligningen for kasteparablen? eller bare det hvor tiden er elimineret, for jeg troede at t skulle helt ud af ligningen???


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Nej, y(x) er ligningen for kasteparablen, det var mig, der skrev forkert, bare sæt y ind i stedet for S og x ind i stedet for t, det er også forvirrende med alle de variable, så ligningen for kasteparablen skrives med den uafjhængige varioable x og den uafhængige variable y, sådan her:

 y(x=(tan(Θ))*x-g/(2*(v0cos(θ)2) *x2 den må stå i din bog, slå op under "kasteparablen"


Svar #13
15. december 2008 af zawter (Slettet)

forstår ikke helt den du har skrevet med hensyn til tan....
i min bog står der y=((0,5*g)/(v02*cos(α)))*x2+((sin(α)/cos(α))*x

men den forvirrer mig bare mere..


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

sin(a)/cos(a) = tan(a) , du skal være fortrolig med in trigonometri, den får du hårdt brug for i dine videre studier.


Svar #15
15. december 2008 af zawter (Slettet)

i know.. tingene forvinder bare når man er stresset...
men okay..
y(t ) er y=-0,5*g*t2+y0  og v(t)=v0x*t

det vil sige at min parabels ligning kommer til at hedde y= og her går jeg så død.. jeg har jo ikk nogen vinkel??


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

du er nødt til at have n vinkel, ellers får du ingen parabel, tan(-π/4) er ikke defineret.


Svar #17
15. december 2008 af zawter (Slettet)

nej men er det så bare 90 grader... var jo det jeg skød da jeg lavede forsøget..??
fordi så ville ligningen vil hedde: y=((0,5*g)/(v02*cos(90)2))*x2+tan(90)*x+1,45    eller????


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

hvad er tan(90) grader (tegn enhedscirklen og se om du kan tegne tangens til 90 grader, men du skal have et meget stort stykke papir


Svar #19
16. december 2008 af zawter (Slettet)

altså ifølge min lommeregner er tan(90)=-1,9952


Brugbart svar (0)

Svar #20
16. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

ja det er fordi den regner i radianer, tan(v)=sin(v)/cos(v), og da cos(90 grader)=0, så går det galt, vi kan ikke dele med 0, så sæt den lige på grader i stedet for radianer


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.