Kemi

Hjæp til forklaring af formel om nyttevirkning af opkogning af vand fra kogeplade

16. december 2008 af AndersI (Slettet)

Jeg sidder med en kemi opgave og skal forklare en formel, jeg har indtil videre fået skrevet lidt, men føler mig usikker på om det i det hele taget er korrekt, her er hvad jeg er kommet frem til indtilvidere:

Kogeplade: 357*1920 = 685440 Joule/74° = 9262 Joule. Nyttevirkning 4186/9262*100 (hvorfor?) = 45,19% nyttevirkning.


Her ser vi udregningen for en kogeplades opvarmning af vand fra 26°. Det tog kogepladen 357 omdrejninger før den nåede 100° så vi ganger 357 med 1920 da der bruges 1920 joule per omdrejning. Resultatet af det dividerer vi med hvor mange grader vandet skulle stige, altså 74°. Nu dividere vi så 4186 som er hvor mange joule der bruges per grad for at varme vand op. Med resultatet fra før. Og ganger til sidst med 100, så har vi nyttevirkning i %.

Tak på forhånd.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2008 af mathon

...er det en karrusel-kogeplade?


Svar #2
16. december 2008 af AndersI (Slettet)

Nej det kan man ikke ligefrem sige, nærmere en opslidt en fra et gammelt fysik lokale. Vi brugte omdrejningerne til at udregne tiden op til de 100 grader


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2008 af mathon

energiafgivelse = (357 omd)*(1920 J/omd) = 685440 J

energiudnyttelse = (1 kg)* (4186 J/(kg*K)*(74 K) = 309754 J

η = (309754 J)/(685440 J) = 0,45192 = 45,192 %


Skriv et svar til: Hjæp til forklaring af formel om nyttevirkning af opkogning af vand fra kogeplade

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.