Matematik

ligning for vinkelret tangent på linje:/ hjælp

24. december 2008 af suncola (Slettet)

hejsa.

jeg har nogle problemer med en matematik opgave:

bestem en ligning for den tangent der står vinkelret på linjen med ligningen 2y+x-4=0:

jeg har isoleret y, og har fået den til at blive:  y= -0,5*x-4.         -0,5 har jeg fået på denne måde: y-2= x-4 = 2/ -4 = -0,5 =   y= -0,5x-4

er det rigtigt eller er jeg helt galt på den?

jeg ved ikke hvad jeg skal gøre nu, skal jeg bruge denne ligning: y-y0=a (x-x0) eller ?

rigtig mange tak til de der hjælper mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. december 2008 af Dynin (Slettet)

#0 dine udregninger kan jeg ikke gennemskue ... men du er tæt på

2y+x-4=0 ( isoler y ... træk x fra begge sider og læg 4 til begge sider)

2y=-x+4 (normer y ... dvs. divder igennem med 2 på begge sider og alle led)

y=-½x+2


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. december 2008 af mathon

den søgte tangent har hældningskoefficient 2

hvoraf

y-yo = 2(x-xo)

som ikke kan angives nærmere, da funktionsforskriften ikke er oplyst...


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Hvorfor kalder du den "tangent"? Tangent til hvad?. Der er mange linier, der står vinkelret på linien 2y+x-4=0<=>y=-½x+2, som der også er fundet frem til. Når en linie står vinkelret på en anden linie, så er αvinkelret=-1/α, så din hældningskoeffecient på den vinkelrette linie er 2. Derfor er ligningen y=2*x+b en ligning for den vinkelrette, kald den m. Har du ikke et punkt P, som den vinkelrette skal gå igennem? Ellers kan du vel selv vælge. Punktet (0,2) tilhører l, så i det punkt hedder den vinkelrette y=2x+2


Svar #4
25. december 2008 af suncola (Slettet)

øverst på opgaven står, funktionen f er givet ved f(x)=3*x-6*x+5 ? jeg vidste ikke om funktionen hørte med til den jeg har skrevet i #0 :)


Svar #5
26. december 2008 af suncola (Slettet)

er b så ikke = -6x ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. december 2008 af mathon

f(x)=3*x-6*x+5 ???


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Skal der ikke stå 3*x2-6*x+5 ?? Det ville lette på det, hvis du skriver hele opgaven, præcis som den står i din bog.


Svar #8
26. december 2008 af suncola (Slettet)

undskyld. ja, der skal stå f(x)= 3*x^2-6*x+5 


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. december 2008 af mathon

f(x) = 3*x2- 6*x + 5 = 3(x-1)2 + 2

f '(x) = 6x - 6                               som divideret med 6 giver:

f '(xo) = 6xo - 6 = 2

xo - 1 = (2/6) = (1/3)

xo = 4/3

f(xo) = f(4/3) = 3(xo-1)2 + 2 = 3((1/3))2 + 2 = (3/9) + (6/3) = (1/3) + (6/3) = (7/3)

tangentligningen i ((4/3);(7/3)):

y-(7/3) = 2(x-(4/3))

                                                        y = 2x - (1/3)


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. december 2008 af mathon

rettelse:

som divideret med 6 giver:    skulle have stået i 3. linje


Svar #11
28. december 2008 af suncola (Slettet)

jeg ved godt jeg er besværlig, men hvordan har du fået - f(x) = 3*x2- 6*x + 5  til at blive 3(x-1)2 + 2?


Brugbart svar (0)

Svar #12
28. december 2008 af Erik Morsing (Slettet)

#11 gang det ud, så ser du hvorfor


Svar #13
28. december 2008 af suncola (Slettet)

okay. tak for jeres hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. januar 2011 af Neszo (Slettet)

i kan ikke hjælpe mig med samme opgave? :(

bare med
 

f(x)= x^2-7x+11


Brugbart svar (0)

Svar #15
23. marts 2011 af Kaspapa (Slettet)

 http://community.dr.dk/default.ns?strItemID=forum&action=viewcontribution&intContributionID=1266225


Skriv et svar til: ligning for vinkelret tangent på linje:/ hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.