Matematik

løs en ligning med ln(x)

31. december 2008 af hoda (Slettet)

hej

Jeg kal beregne en ligning : ln(x+3)+ln(2x)=2ln(6)

 ln((x+3)*2x)=2ln(6)

. ln(2x2+6x)=ln(62)

ln(2x2+6x)=ln(36)

2x2+6x=36

2x2+6x-36=0

Og så bruger jeg solve(2x2+6x-36=0,x)  og det giver x=-6 eller x=3

men når jeg regner ligningen ln(x+3)+ln(2x)=2ln(6) med lommeregneren så giver det kun x=3

Hvorfor det?

                  


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. december 2008 af c_aastrup

Det er fordi man ikke kan tage logaritmen til et negativt tal. Sætter du x = -6 ind i den oprindelige ligning tager du netop logaritmen af negative tal.


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. december 2008 af mathon

ln(x+3)+ln(2x) = 2ln(6) og x>0

hvor x>0 burde have været din definitionsmængde


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

prøv med ln((x+3)*2x) = ln(2x2-6x)


Skriv et svar til: løs en ligning med ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.