Matematik

Matematik, hæster til imorgen

01. november 2004 af anji (Slettet)
hej, nogen som har tid til at hjælpe mig?

jeg skal løse det her opgaver til imorgen. men kan ikke lige huske hvordan man gør..

følgende opgaver ser således ud:

Peter låner 1000 kr. af en kammerat. Efter et halvt års forløb forlanger denne at få 1200 kr. tilbage. Hvilken rentesats pr. måned har kammeraten beregnet sig?

Den anden opgave:

B låner 8000 kr. 11/6 1981 og skal betale lånet med påløbne renter tilbage 11/6 1991. Rentefoden er 7,5% pr. halvår.
Beregn det beløb, B skal betale.

håber virkelige at nogen kan hjælpe, jeg kan ikke selv give et bud, da jeg ikke ka huske hvordan man regner det ud.(flovt)

på forhånd tak..

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2004 af Samuel (Slettet)

Du skal lege lidt med eksponentiellefunktioner..

En eksponentiel funktion er givet ved forskriften
f(x)=b*a^x, hvor b er begyndelsesværdien (f(0)) og a (r+1=a) er væksraten.

Jeg kan hjælpe dig lidt på vej:

Ad 1. Begyndelsesværdi b=1000. væksraten ukendt. Du ved, at beløbet efter seks måneder er 1200kr. D.v.s. du skal løse flg. ligning for a:

f(6)=1000*a^6
<=>
1200=1000*a^6
...

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. november 2004 af Samuel (Slettet)

Hovsa, a er selvfølgelig fremskrivningsfaktor og r er vækstraten.................

Svar #3
01. november 2004 af anji (Slettet)

hmm.. ka du så ikke også give et eksempel til den anden opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. november 2004 af Samuel (Slettet)

En eksponentialfunktion er stadig givet ved forskriften f(x)=b*a^x.

Nu er x ikke lig antal måneder, men antal halvår. Hvad er x?

Renten er 7,5%. Hvad er a?

b er begyndelsesværdien. Hvad er b?

Jf. evt. #1.

Du kender således (næsten) alle størrelserne, hvorfor det bare er at taste ind på lommeregneren.

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2004 af Samuel (Slettet)

Hint: r+1=a.

Svar #6
01. november 2004 af anji (Slettet)

okay tak for hjælpen Samuel, det var sødt af dig...

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. november 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Er jeg den eneste som bemærker afstanden mellem A og Æ?

Svar #8
01. november 2004 af anji (Slettet)

#7 = ?

Svar #9
01. november 2004 af anji (Slettet)

jaa, selvfølge det er jo ordet hæster=haster du mener?? -Ups, det lagde jeg faktisk ikke mærke til..

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. november 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

OK

Skriv et svar til: Matematik, hæster til imorgen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.