Fysik

Gennemsnitlig acceleration

16. januar 2009 af djharsk (Slettet)

En asteroide er på vej mod jorden med 15km/s, man spænde en raket på asteroiden, der accelerer den væk fra jorden i 10min, hvorefter asteroiden bevæger sig 28grader ift. den originale bane med en hastighed på 19km/s. Hvad er den den gennemsnitlige acceleration.

(Lidt løst oversat fra engelsk, men meningen burde fremgå)

Svaret kender jeg, jeg ved bare ikke hvordan de er nået frem til det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvad er dine tanker om hvordan du kan komme videre?


Svar #2
16. januar 2009 af djharsk (Slettet)

Jeg har jo afbildet de to hastigheder som vektorer, og fandt de to vektorkomposanter til v2 = 19km/s, og tænkte jeg kunne betragte v1 = 15km/s, som en lodret bevægelse, dvs ingen bevægelse i y-retningen, og derefter lægge dem sammen.

Noget i retning af v = (v1_x + v2_x) + (0 + v2_y), det er cirka så langt jeg er kommet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2009 af o1-studie (Slettet)

Udnyt at en kraft er givet ved: F=dp/dt=ma.

Massen skulle gerne gå ud med sig selv, og du kender til hastighedsændringen. Husk at tegne situationen!


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Vi starter med at definere et koordinatsystem. Lad raketten flyve ad x-aksen, så hastigheden i y-retningen til start er 0.

I x-retningen haves en accelerationsændring fra 15 km/s til 19 km/h·cos(28º) på 10 min, dvs.:

(19 km/s·cos(28º) - 15 km/s)/10 min = 3 m/s2

I y-retningen haves en accelerationsændring fra 0 km/s til 19 km/h·sin(28º) på 10 min, dvs.:

19 km/s·sin(28º)/10 min = 14.9 m/s2

Dvs.:

a = (3 ; 15) m/s2 = 3î  + 15j m/s2

Nevermind hvis svaret er kommet for sent. Så gjorde jeg det for egen vindings skyld ;).


Skriv et svar til: Gennemsnitlig acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.