Matematik

vis linjerne er parallele?

16. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

hey, nogen der kan hælpe med denne opgave?

en funktion f(x) er bestemt ved f(x) = -2x^3 +x^2 +4x -3


vis at tangenten i punktet (0,f(0)) er parallel med linjen m, der har ligningen 4x - y +2 = 0

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Jeg går kun i 1.G og ved ikke, hvordan du finder tangenten, jeg kan dog hjælpe dig lidt af vejen.

Punktet (0,f(0)) er (0,-3)

Ligningen 4x-y+2=0  ⇔  -y=-4x-2  ⇔  y=4x+2

Dit mål er nu at bevise at tangenten, ligesom m, har en hældning på 4, da ens hældning er lig med parallele linjer.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

I øvrigt kan du finde hældningen, hvis du bare har koordinatsæt til tangenten. Når du har disse, anvender du bare denne formel, hvor a er hældningskoefficienten.

a=(y2-y1)/(x2-x1)


Svar #3
16. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

jamen så meget er jeg med ;) altså jeg udregner først  f'(0) , men hvordan tjekker jeg at hældningen for linjen m og f'(0) giver samme resultat .


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Jeg tror ikke du forstår mig nøjagtigt.

"en funktion f(x) er bestemt ved f(x) = -2x^3 +x^2 +4x -3
vis at tangenten i punktet (0,f(0)) er parallel med linjen m, der har ligningen 4x - y +2 = 0"

Vi kalder tangenten for linjen t.

Du har altså linjen f, hvor f(x) er -2x3+x2+4x-3,

Du har linjen m, hvor m(x) er 4x-y+2=0 og

linjen t. Om t ved du kun at den går i gennem (0,f(0)), som vil sige (0,-3) idet du indsætter 0 i f(x) og får at f(0) er -3.

Dit mål er nu at finde en forskrift for linjen t, dvs. tangenten. Når du har fundet denne forskrift, kan du sammenligne den med forskriften for linjen m. Hvis linjen t, har samme hældning som linjen m, er de parallele.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Mente

Du har linjen m, hvor m(x) er 4x-y+2


Svar #6
16. januar 2009 af Mette40 (Slettet)

 er lidt lost ..

Hmm, altså ved hjælp af tangent ligningen, ikke?

y = f ´(x0) *(x-x0) +f(x)

y = -3*(x-0)


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Ja, jeg er så 1.G'er og har kun haft matematik i nogle måneder, så jeg er godt med, men vi har ikke haft om dette endnu. :)

Du kan eventuelt prøve at tegne 2. grads polynomiet(linjen f) og så tegne linjen t, som jo altså skulle tangere 2. grads polynomiet i (0,-3).


Skriv et svar til: vis linjerne er parallele?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.