Fysik

fysikaflevering - opgave

19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

et cylindrisk lod med radius 0,80cm og højde 7,00cm gænger stille i en fjeder med fjederkonstant 12,0N/m. Fjederens forlængelse er målt til 3,1cm

bestem loddets masse:

her har jeg brugt formlen:

k·g = m·g

og skkrevet den om til:

(k·x) / g = m

altså (12·0,3) / 9,82 = 0,38kg  = 380g   (er det rigtigt eller har jeg kludret i mine enheder?)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

og så bliver jeg spurgt om, hvilket materiale loddet kan være lavet af.

jeg har prøvet at beregne rumfanget og densiteten:

π · 0,802 = 2,01 cm2

V = 2,01 · 7 = 14,07cm3    (rumfang)

p = 380g · 14,07 = 5346,6 g/cm3 (densitet)

men jeg tror igen at der er noget galt med mine enheder, eller også med noget andet, og jeg ved heller ikke rigtigt, hvordan jeg, ud fra densiteten, kan finde ud af, hvilket materiale det kunne være...

måske er der jo nogen der lige gider hjælpe mig, det ville være super dejligt :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har vist kludret lidt i det. Det er en rigtig omskrivning:

k*x = mg <=> m = kx/g

Herefter indsætter du k=12N/m, g = 9,82N/kg og x = 0.031m.

Du beregner densiteten forkert. Prøv lige at overveje dine enheder på det du regner. :)


Svar #2
19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

ok,  tak for det hurtige svar :)

det giver jo så 0,038kg, altså 38g...?

men hvad gør jeg så for et beregne densiteten, og skal jeg overhovedet bruge den for at kunne finde ud af, hvilket materiale det der lod kan være lavet af? :(


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Du har indsat forkert værdi for x. =)

Din densitet er beregnet forkert. Du bruger simpelthen ikke formlen korrekt. Du ved, at densitet er masse pr. volumen, altså:

rho = M/V. Brug dette.


Svar #4
19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

altså nu har jeg da indsat x som det står i formlen m=kx/g har jeg ikke det?:(

og altså...hvis jeg skal have densiteten så er det M/π ? altså 0,38/π = 0,121 ?

og jeg skal slet ikke bruge formlen til at beregne rumfang med?

undskyld at jeg er lidt forvirret:(


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du har ikke indsat x korrekt. Du har en faktor 10 forkert på din omregning fra cm til m.

Dit rumfang er vistnok korrekt, men din densitet er forkert. Som nævnt ovenfor.


Svar #6
19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

jeg troede jeg havde rettet på fejlen ved at indsætte 0,031 i stedet for 0,31 som du sagde ovenfor og dermed komme fra resultatet 0,38kg til 0,038kg....


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Prøv så lige at opskrive din ligning igen med de tal, du har indsat.


Svar #8
19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

m = 12 * 0,031 / 9,82 = 0,033kg

rumfang (A?) = π * 0,038 = 2,01cm2

2,01cm2 * 7 = 14,07cm3

ρ = 0,038 * 14,07 = 0,53 g/cm3

det er sådan det jeg er kommet frem til indtil nu :b


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Det er også forkert. Du bruger ikke, at densitet = M/V.

Din masse er vist rigtig nu. Du mangler lige at skrive (0,038m)2 i anden linje, og du skal være mere konsekvent med dine enheder. Regn i cm eller m hele vejen igennem.


Svar #10
19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

men mit resultat bliver jo endu mindre sandsynligt, hvis jeg siger : 0,038 / 14,07...det giver 0,0027 og hvad er det for en densitet?:(


Svar #11
19. januar 2009 af Rudim (Slettet)

selvom, hvis jeg tager m i gram så får jeg 2,700 og det ville jo passe meget fint med aluminium:D

38g / 14, 07 = 2,7....det virker da meget rimeligt...

jeg siger tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: fysikaflevering - opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.