Fysik

Sky Tower opgave M31c

25. januar 2009 af TheDesertDragon (Slettet)

Hej!

Sidder lige her med opgave M31c kaldet Sky Tower fra Opgaver i Fysik - A-niveau

Dette er første gang jeg kommer her for jeg plejer aldrig at have problemer med fysik, men denne her opgave... jeg fatter brik. :(

En dreng slippes fra platformen øverst i Sky Tower. Han opnår under sit frie fald en fart på 94km/h, lige inden han rammer nettet.

a) Beregn hans tilbagelagte vejstrækning under det frie fald. (Svar: 34.71m)

Drengen har massen 78kg. Under opbremsningen i nettet udsættes han for en konstant acceleration i lodret retning af størrelsen fire gange tyngdeaccelerationen.

b) Bestem størrelsen af den kraft, med hvilken drengen påvirker nettet. (Svar: 3.06kN)

c) Hvor lang tid går der, fra drengen slippes øverst i tårnet, til hans fart første gang igen bliver 0m/s?

Er totalt blank på c'eren. Det eneste jeg egentlig er kommet frem til, er at jeg kan skal opdele faldet i to dele: Det frie fald og det fald, hvor nettet modarbejder. Og så ved jeg, at at det laveste punkt for faldet er der, hvor alle resulterende krafter på drengen er 0N.

Er der nogen der kan give et fingerpej? Vil ikke have svaret, bare et fingerpej! :P


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

Under opbremsningen er det et "fald" med konstant accelation. Benyt v(t)=a*t2+v0


Svar #2
25. januar 2009 af TheDesertDragon (Slettet)

Ved ikke lige hvor du får at det skal være t^2 fra. Dette vil da giver usammenhørige enheder.

v har enheden m/s i begge tilfælde. a har enheden m/s^2, og hvis du ganger det med s^2 (hvilket du jo gør), så får du m/s = m/s^2*s^2+m/s => m/s = m+m/s, hvilket ikke kan passe. :P

Men tak for indsatsen ellers. Ved indsættelse af tallene får jeg 0.665s for den sidste del af faldet, hvilket jo virker ganske fornuftigt - hvis altså jeg tager t i stedet for t^2.

Så mangler jeg kun første del, men det virker ikke så slemt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#2 Det er rigtigt. Det skal være t og ikke t2.

Anden del kan du nemt bestemme fra følgende formel: v=s/t


Svar #4
25. januar 2009 af TheDesertDragon (Slettet)

Tror jeg har fundet ud af det! :)

Tak, Daniel! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2010 af jegerjon (Slettet)

 Nu er det godtnok et gammelt forum, men til folk som søger svar til denne opgave, kan det oplyses at #3 ikke kan bruges, idet v=s/t forudsætter konstant hastighed, hvilket ikke er tilfældet.

Net delen har i rigtig, brug:

v=g*t+v0 da v0 = 0, får vi:
t=v/g (giver omkring 0,66s)

For det frie fald:

Samme fremgangsmåde som før, vi har nu blot v0 til 26,1m/s og v til 0m/s
0=-4g*t+26,1m/s <-> t=-26,1m/s / -4g (giver omkring 2,7s)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. november 2015 af EmilySee (Slettet)

Hvordan regner du a'eren ud?


Skriv et svar til: Sky Tower opgave M31c

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.