Matematik

Ligninger for tangenter til en graf ?

27. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

Har fået til opgave at angive ligningerne for tangenterne til grafen for:

f(x) = 2x3 + 4x2 - 7x + 1

som står vinkelret på linien med ligningen:  9y = x - 27

Håber i kan hjælpe, for er meget i tvivl om fremgangsmåden..

Mit bud er dog at skulle differentiere funktionen først, således vi får= 2 * 3x2 + 4 * 2x - 7 + 0, men er dog ikke sikker på, at dette er det rigtige at gøre. På forhånd tak :-)

PDF-fil er vedlagt.

Vedhæftet fil: mat AFL redi.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. januar 2009 af Kristian-Poulsen (Slettet)

f'(x)=2*3x2+4*2x-7+0

f'(x)=6x2+8x-7

Når tangenten skal stå vinkelret på linjen 9y=x-27 ⇔ y=(1/9)x-3 kan vi regne os frem til at f'(x) skal være lig med -9, fordi når to linjer står vinkelret på hinanden, så er produktet af deres hældninger lig -1.

(1/9)*(-9)=-1

f'(x)=-9

Så skal du løse den ligning, og du får derefter dit (dine) x0('er).


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. januar 2009 af juventuz (Slettet)

f´(x)=6x2+8x-7

For at tangenten skal stå vinkelret på linjen med ligningen

9y = x - 27

dvs

y=1/9x-3

Hvad skal tangentens hældning så være???


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2009 af juventuz (Slettet)

Argh for langsom :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2009 af Kristian-Poulsen (Slettet)

6x2+8x-7=-9

6x2+8x+2=0

D=64-4*6*2=16

x=-12/12=x0(1)  v  x=-1/3=x0(2)

Nu skal vi så finde f(x0(1)) og f(x0(2))  og indsætte vores kendte størrelser i

p(x)=f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #5
27. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

Okat, tak for det begge to ! så du isolerer simpelthen bare -9 i den afledte funktion.. Men hvad angiver "D", diskriminantet eller hvad ?

ja, nu mangler vi jo bare at finde f(x0(1)) og f(x0(2)) , men gøres dette blot ved at udregne -12/12 og -1/3..

De giver i øvrigt hhv. -1 og -0,333


Svar #6
27. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

#5
 

Okat, tak for det begge to !


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2009 af Kristian-Poulsen (Slettet)

#5
Nej det giver ikke -0,333

-1/3≠-0,333


Svar #8
28. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

hmm, hvad er den så lig med? det er jo bare entredjedel ??

Og havde jeg rigtigt i den anden ?: -12/12 = -1


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2009 af Kristian-Poulsen (Slettet)

Ja det er rigtigt.

Det er også bare mig, der går i detaljer. For -1/3=-0,33333333333...

Det fortsætter uendeligt med 3-taller.

Eksakt er -0,333=2997/9000

idet

a=0,333

10000a=3330

10000a-1000a=3330-333

9000a=2997

a=2997/9000


Svar #10
29. januar 2009 af Mastellaista (Slettet)

hehe, okay :)

så forstår jeg det bedre..


Skriv et svar til: Ligninger for tangenter til en graf ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.