Fysik

Effektiv spænding

28. januar 2009 af kelsie93 (Slettet)

 Hej..

Skal skrive en rapport om magnetisme (9. klasse), herunder noget om effektiv spænding. Jeg ved ikke rigtig hvad det er, så har lige nogle spørgsmål:

1. Hvad er effektiv spænding? :)

2. Hvad bruger man det til?

3. Har det noget at gøre med vekselstrøm og jævnstrøm?

4. Hvad er forskellen på jævnstrøm, og jævnspænding?

5. Hvordan udregner man ligningen: maksimal spænding = effektiv spænding * √2 og hvad betyder det?

Håber nogen ved det ;)


Brugbart svar (4)

Svar #1
28. januar 2009 af peter lind

Hvis du har vekselstrøm, så varierer spændingen hen over tiden. Man kan så ikke sige at spændningen er det og det for det er afhænig af tid. Man kunne så angive spændningen som den maksimale spændning; men har altså valgt i stedet at bruge effektiv spændning hvor du så korrekt har angivet sammenhængen i 5. Denne effektiv spændning og den tilsvarende effektive strøm er lavet så de normale formler for effekt i gennemsnit stadig gælder. Det gør det nemmere at regne med.

4. Strøm og spændning er altså ikke det samme, så jeg gætter på at du mener vekselspænding, jævnspænding eller det tilsvarende for strøm. Forskellen er at når der står veksel, så varierer spændning og strøm med tiden på en ganske bestemt måde(sinus formet, hvis det siger dig noget). Hvis det er en jævnspændning variere spændning og strøm ikke med tiden. Vekselspændning/strøm får man fra en stikkontakt, jævnspændning/strøm får man fra et batteri.

5. Kræver kendskab til noget der hedder integralregning, og det tror jeg ikke du har.


Svar #2
28. januar 2009 af kelsie93 (Slettet)

 Tusind tak for svaret, det hjalp mig meget :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. januar 2012 af davidsh (Slettet)

Personligt kender jeg ligningen bag, (√ f(t)2) og jeg har også lavet integrale/regnet efter for netop vekselspænding fra stikkontakten. Dog forstår jeg ikke hvorfor man skal bruge ovenstående metode i stedet for bare at finde gennemsnittet af sinuskurven som man ville finde gennemsnittet af et endeligt antal tal.

Konsekvensen af ovenstående metode er nødvendigvis at de højere værdier vejer potentielt mere end de lavere værdier, men hvoror forholder det sig på denne måde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. januar 2012 af peter lind

Hvis du bruger sinuskurven får du bare alt til 0, så det kan du ikke bruge til noget. Det kommer også automatisk ind ved effekter P = U*I = U0sin(ωt)*V0*sin(ωt)


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. januar 2012 af davidsh (Slettet)

Det er jeg nu klar over, men jeg er til gengæld også blevet klar over at gennemsnittet af en sinus-kurve IKKE er det samme som den effektive værdi i vekselstrøm-sinuskurven.

Dette har hele tiden forvirret mig, men jeg er ret sikker på, at jeg efterhånden har forstået hvorfor man har brug for rms, og ikke bare et gennemsnit for fx en halv periode i en sinuskurve. Som du også hentyder til med effekten...


Skriv et svar til: Effektiv spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.