Matematik

Sammensat funktion, HJÆLP?

28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Hey.

Vi skal have prøve i matematik i morgen, og da jeg var syg da de andre lærte om sammensatte funktioner, vil jeg gerne høre om der er nogen der kan give en forklaring eller fremgangsmåde på en simpel sammensat funktion?

Gerne udførligt, så jeg er med step-by-step..

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #0: En forklaring på hvad? Altså, en sammensat funktion, f(g(x)) er blot en funktion, hvor du har taget din g(x) og indsat på x's plads i f(x).

Eksempel:

f(x) = sqrt(x+2)

g(x)=x^2-5x

f(g(x)) = sqrt((x^2-5x)+2) = sqrt(x^2-5x+2).


Svar #2
28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Tænkte på en såre simpel funktion som (2x+4)3..

Det er bare fremgangsmåden jeg ikke er helt inde i. TI-89 giver resultatet 24(x+2)2.

Tak for dit svar


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #2: Jamen, hvad er det du vil have en fremgangsmåde til?


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Vi ka da tage et hurtigt eksempel her:

Du har funktionen:

h(x)=√(x2+3x+4)

Det ses, at der er tale om en sammensatfunktion, hvor den ydre funktion er f(x)=√(x) og den indre er g(x)=x2+3x+4

Ud fra formlen:

h(x)=f(g(x)) => h'(x)=g'(x)*f'(g(x)) (oversat til ord: den indre differentieret ganget den ydre differentieret med den indre funktionen indeni i stedet for x)

Dvs. g'(x)=(x2+3x+4)' = 2x+3

og f'(x)=(√(x))' = ½*x

Dette indsættes i formlen(hvor det huskes at inde i den afledte ydre funktion indsættes den indre helt urørt!):

h'(x)=(2x+3)*½*(x2+3x+4)

Prøv nu selv med h(x)=sin(x2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

 #4: Ahh - det er at differentiere en sammensat funktion, hun vil have. SÅ er jeg med. :D


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

#5 Nu stod der heller ikke, at hun ville have den differentieret, men eftersom at man først rigtigt hører om sammensattefunktioner under differentialregning antog jeg, at det var dét hun ville :-)


Svar #7
28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Det må i undskylde. Det fremgik selvfølgelig ikke lige af min formulering (:
Men ja det er en prøve i alle regneregler indenfor differentialregning


Svar #8
28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Men f.eks. det ex. jeg gav: (2x+4)3.

Det ville da være

f'(x)=2

g'(x)=2x2

Så 2*(2*(2x+4)2) vil være differentialligningen for denne sammensatte funktion.

Så tror jeg at jeg nogenlunde er inde i det.

Det at den indre differentieret gange på den ydre differentieret indeholdende den indre udifferentieret giver jo mening for sammensatte funktioner.

Tak for jeres hjælp. I må selvfølgelig stadig gerne komme med in-puts :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Du har funktionen:

h(x)=(2x+4)3

Det ses, at der er tale om en sammensatfunktion, hvor den ydre funktion er f(x)=x3 og den indre er g(x)=2x+4

Ud fra formlen:

h(x)=f(g(x)) => h'(x)=g'(x)*f'(g(x)) (oversat til ord: den indre differentieret ganget den ydre differentieret med den indre funktionen indeni i stedet for x)

Dvs. g'(x)=(2x+4)' = 2

og f'(x)=(x3)' = 3*x2

Dette indsættes i formlen(hvor det huskes at inde i den afledte ydre funktion indsættes den indre helt urørt!):

h'(x)=(2)*3*(2x+4)2=6*(2x+4)2


 


Svar #10
28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Hm, ja jeg skrev vist 2 i stedet for 3 et sted, da jeg hev potensen ned..

Jeg forstår simpelthen bare ikke hvorfor LR så giver svaret 24(x+2)2.

Men tusind tak. Den sætning der er guld værd, hvis man vel og mærket kan huske den i hovedet.


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Forklaring på lommeregnerens svar(kan sikkert gøres enklere, men det er jeg for træt til at indse):

6*(2x+4)2=6*(4x2+16+16x)=4*6(x2+4+8x)=24*(x+2)2


Svar #12
28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Ej hvor smart.. Nu ved jeg hvorfor det skal give 24(x+2)2..


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Angiv det blot som den første, det er ofte lettere at se logikken sådan :-)


Svar #14
28. januar 2009 af Lisa3y (Slettet)

Tak for din (jeres) hjælp.

Det er vist ved at være sengetid, så sov godt. Og kryds fingre i morgen mellem 10.05 og 11.35


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

Eksempel på sammensat funktion: f(x) = 2x+3, g(x) = x2-1

Ved den af f og g sammensatte funktion fοg(g) forstås funktionen f(g(x)) = 2g(x)+3 = 2(x2-1)+3 = 2x2+1

Ved den af g og f sammensatte funktion gοf(x) forstås funktionen g(f(x)) = (f(x))2-1 = (2x+3)2-1 = 4x2 + 12x+8


Skriv et svar til: Sammensat funktion, HJÆLP?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.