Tysk

Én tysk sætning.

29. januar 2009 af Angora92 (Slettet)

Jeg skal sætte det rigtige ord ind i denne sætning. Er lidt i tvivl om det er rigtig. Det er ordet hans jeg skal sætte ind.

Hast du ... (hans) Musiklehrer getroffen?

Er det ikke seinem der skal stå??


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2009 af Jekoa (Slettet)

Nej, det er ikke seinem... Så skulle det være et dativ-objekt. Fx: Er gibt seinem Musiklehrer einen Wagen

Nej, i din sætning er musiklæreren akk. Så svaret er seinen

Altså: Hast du seinen Musiklehrer getroffen?


Svar #2
29. januar 2009 af Angora92 (Slettet)

Er det ikke dativ?? Hvis du skal analysere sætningen: Hast=(udsagnsled), du=(grundled), hans=(hensynsled), Musiklehrer=(genstandsled) og getroffen=(udsagnsled)..

Er det ikke rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2009 af Rebkka (Slettet)

Hvorfor er "hans" ikke hensynsled i denne sætning?


Svar #4
29. januar 2009 af Angora92 (Slettet)

Jeg ville også sige at hans er hensynsled, og så bliver det dativ, og så bliver det seinem..?? Men nu bliver jeg bare i tvivl..


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2009 af Jekoa (Slettet)

Nej, ikke helt..

"Hans musiklærer" hører nemlig sammen

Ligesom fx "en musiklærer" i dit tilfælde er det bare hans i stedet for en.. 

Hast du einen Musiklehrer getroffen..

Lad mig tage udgangspunkt i den sætning, som jeg skrev i første svar:

Er gibt seinem Musiklehrer einen Wagen
 

Er gibt = udsagnsled + grundled

einen Wagen = akk (genstandsled)

seinem Musiklehrer = dativ (hensynsled) Han giver jo bilen "i hensyn" til musiklæreren..

Forstår du?


Svar #6
29. januar 2009 af Angora92 (Slettet)

Ja, sådan nogenlunde.. Nu skal jeg se om jeg har forstået det rigtigt..

Den næste sætning lyder:

Gestern sind sie mit ... (deres) Klassekameraden nach Österriech gefahren.

Klassekameraden er flertal og så er det hensynsled (akk), ikke??

Og så bliver det til sidst ihre??


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar 2009 af Jekoa (Slettet)

Klassekameraden er flertal og så er det hensynsled (akk), ikke??

Hensynsled er ikke akk - det er dativ..

Nej, det er ikke ihre... "Mit" styrer dativ, og derfor skal det være: ihren Klassekammeraden.

Kender du remsen: aus, bei mit, nach, seit, von, zu - de præpositioner styrer dativ


Svar #8
29. januar 2009 af Angora92 (Slettet)

Nårh, ja.. Den kender jeg godt..


Svar #9
29. januar 2009 af Angora92 (Slettet)

Jeg skrev forresten også forkert, jeg mente at genstandsled er akk.. Men derfor er sætningen stadig forkert :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2009 af Jekoa (Slettet)

Hehe ja, men hvis bare du har forstået det, så går det nok ;-)


Skriv et svar til: Én tysk sætning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.