Kemi

pH vha. gibbs og koncentration?

30. januar 2009 af *CS* (Slettet)

Da a-c allerede er løst, skrives bare løsningerne uden udregningerne. Der hvor tvivlen kommer ind er ved d), da jeg ikke ved, hvordan man kan beregne pH, når man kender gibbs og koncentrationen af stofferne?

Opgave 3.41 A

Betragt følgende ikke-afstemte reaktionsskema:

I2 (s) -> I^- (aq) + IO3^- (aq)

a) Afstem reaktionsskemaet under antagelse af at reaktionen foregår i basisk opløsning.

6OH^- (aq) + 3 I2 (s) -> 5 I^- (aq) + IO3^- (aq) + 3H2O (l)

b) Beregn delta-Gibbs-standard for reaktionen ved 25 grader celsius.

=-266,45 kJ/mol

c) Vil reaktionen forløbe spontant ved standardbetingelser og 25 grader celsius?

Ja, gibbs < 0

Antag, at vi har følgende koncentrationer for de pågældende stoffer i en blanding:

[I^-] = 0,10 M og [IO3^-] = 0,50 M

d) Ved hvilken pH-værdi vil reaktionen være i ligevægt ved 25 grader celsius?

Jeg har selv haft fat i, at ligevægtskonstanten kan beregnes ved:

K = e^-(delta-gibbs-standard/(R*T))

Og da vand og faste stoffer indgår mod deres molbrøk, der er 1, kan koncentrationen af OH^- bestemmes ved:

K = [0,1M]*[0,5M]/[OH^-]

Hvorefter

pH = 14-log(OH^-)

Problemet er bare, at jeg ikke kan få det til at passe? En venlig sjæl, der kan hjælpe og evt. finde fejlen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Formlen for pH er også forkert:

14=pH+pOH <=> pH=14-pOH=14-(-log[OH-]=14+log[OH-]

Og yderligere er ligevægtsbrøken skrevet forkert op(husk nu eksponenterne!)


Svar #2
03. februar 2009 af *CS* (Slettet)

Ja, har fundet ud af det :-) Ellers tak for hjælpen. Gibbs er også forkert. Hvade glemt koefficienterne. Sådan går det, når det går for stærkt.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. januar 2011 af grimm (Slettet)

#2...Hej det kunne være dejligt, hvis du ville fortælle dine resultater for os, da det vil være en hjælp for os. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2018 af emil858f (Slettet)

hvordan har du beregnet a,b og c 


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. september 2018 af emil858f (Slettet)

har du evt dine udregninger til den 


Skriv et svar til: pH vha. gibbs og koncentration?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.