Kemi

k, hastighedskonstant

30. januar 2009 af klon5 (Slettet)
<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">Bestem reaktionens hastighedskonstant, k. <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">jeg har har lavet en exp. regression og ved at det er 1. ordens reaktion (er ikk helt sikker), men hvordan finder jeg k. jeg har denne formel for 1. orden. er det den jeg skal bruge, hvis ja hvordan gør jeg det??  <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"> <span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman";mso-fareast-font-family:Cambria;mso-fareast-theme-font: minor-latin;mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:DA;mso-fareast-language:EN-US">[A] = [A]0 · e^(-k*t) <table class="MsoTableGrid" border="1" cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-collapse:collapse;border:none;mso-border-alt:solid black; mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;mso-yfti-tbllook:191; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-border-insideh:.5pt solid black; mso-border-insideh-themecolor:text1;mso-border-insidev:.5pt solid black; mso-border-insidev-themecolor:text1"> <td width="66" valign="top" style="width:66.25pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor:text1; mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">t / min</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.25pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt: solid black;mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">0</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt: solid black;mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">10</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt: solid black;mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">20</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt: solid black;mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">33</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt: solid black;mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">46</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-left:none;mso-border-left-alt:solid black; mso-border-left-themecolor:text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt: solid black;mso-border-themecolor:text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">65</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.25pt;border:solid black;mso-border-themecolor: text1;border:1.0pt;border-top:none;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor: text1;mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;font-family: Symbol;mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family: Arial;mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family:Symbol">[<span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:Arial">CH3NNCH3<span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;font-family:Symbol; mso-ascii-font-family:Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family: Cambria;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:Arial; mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type: symbol;mso-symbol-font-family:Symbol">]<span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial"> / 10-3 M</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.25pt;border-top:none;border-left: none;border-bottom:solid black;mso-border-bottom-themecolor:text1;border-bottom: 1.0pt;border-right:solid black;mso-border-right-themecolor:text1;border-right: 1.0pt;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor:text1; mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-left-alt:solid black;mso-border-left-themecolor: text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">12,09</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border-top:none;border-left:none; border-bottom:solid black;mso-border-bottom-themecolor:text1;border-bottom: 1.0pt;border-right:solid black;mso-border-right-themecolor:text1;border-right: 1.0pt;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor:text1; mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-left-alt:solid black;mso-border-left-themecolor: text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">10,44</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border-top:none;border-left:none; border-bottom:solid black;mso-border-bottom-themecolor:text1;border-bottom: 1.0pt;border-right:solid black;mso-border-right-themecolor:text1;border-right: 1.0pt;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor:text1; mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-left-alt:solid black;mso-border-left-themecolor: text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">8,80</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border-top:none;border-left:none; border-bottom:solid black;mso-border-bottom-themecolor:text1;border-bottom: 1.0pt;border-right:solid black;mso-border-right-themecolor:text1;border-right: 1.0pt;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor:text1; mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-left-alt:solid black;mso-border-left-themecolor: text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">7,07</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border-top:none;border-left:none; border-bottom:solid black;mso-border-bottom-themecolor:text1;border-bottom: 1.0pt;border-right:solid black;mso-border-right-themecolor:text1;border-right: 1.0pt;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor:text1; mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-left-alt:solid black;mso-border-left-themecolor: text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">5,76</o:p> <td width="66" valign="top" style="width:66.3pt;border-top:none;border-left:none; border-bottom:solid black;mso-border-bottom-themecolor:text1;border-bottom: 1.0pt;border-right:solid black;mso-border-right-themecolor:text1;border-right: 1.0pt;mso-border-top-alt:solid black;mso-border-top-themecolor:text1; mso-border-top-alt:.5pt;mso-border-left-alt:solid black;mso-border-left-themecolor: text1;mso-border-left-alt:.5pt;mso-border-alt:solid black;mso-border-themecolor: text1;mso-border-alt:.5pt;padding:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt"> <p class="MsoNormal" align="center" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt; text-align:center;mso-pagination:none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace: none"><span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family: Arial">4,35</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial">y = b <span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;font-family:Symbol;mso-ascii-font-family: Cambria;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:Arial;mso-char-type:symbol; mso-symbol-font-family:Symbol"><span style="mso-char-type:symbol;mso-symbol-font-family: Symbol">×<span style="font-size:8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt; mso-bidi-font-family:Arial"> ax</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial">b = 12,1</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial">a = 0,984209</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial">r2 = 0,999293</o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial">r = -0,999646 <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">  <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 8.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial"></o:p> <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 11.0pt;mso-bidi-font-size:16.0pt;mso-bidi-font-family:Arial"></o:p>

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2009 af Arctan (Slettet)

Plot ln[A] som funktion af t og lav lineær regression; giver det nogenlunde en ret linje er det en første ordens reaktion, thi

[A] = [A]0 · e-kt

⇔ ln[A] = -kt + ln[A]0

Hastighedskonstanten k er altså den negative hældningskoiefficient.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

a=e-k<=> -ln(a)=k


Svar #3
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

 Hvad mener du?

hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

a) Hvis du skal bruge den kemiske metode:

1. Lav en liste med ln[CH3NNCH3] og en med tiden.

2. Lav en lineær regression og her er hældningen -k grundet #1.

b) Den anden metode(som min kemilærer ikke ville godtage):

1. Eksponentiel regression

2. A(t)=A0*at=A0*e-kt, dvs. a=e-k <=> k=-ln(a), hvorved k er bestemt:


Svar #5
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

Jeg forstod ikk det her:   Plot ln[A] som funktion af t og lav lineær regression.

kan du ikk sige, hvilket tal jeg skal tryk ind på lommeregneren, for forstår det ikk.

er det ikk: [A] = [A]0 · e(-k · t), hvor b = [A]0 og a = e(-k).

<p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none"><span style="font-size: 10.0pt;mso-bidi-font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman"">og ved at isolere k, finder man hastighedskonstanten, k. <p class="MsoNormal" style="margin-bottom:0cm;margin-bottom:.0001pt;mso-pagination: none;mso-layout-grid-align:none;text-autospace:none">det jeg ikk forstår er hvordan man skal gør det,.

Brugbart svar (1)

Svar #6
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Det vil sige, at du skal tage ln til koncentrationen og lave en lineær regression. (Det er lettere at se om en passer lineært end den passer eksponentielt)

Jeg forstår ikke dit sidste spørgsmål, det er jo allerede beskrevet i #4 


Svar #7
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

mener du???:

ln(12,09) = 2,4924

ln(10,44) = 2,3456

og ind i list1 og list2

0   2,4924

10    2,3456

og får

ax+b

a = -0,14673

b = 2, 49238

r^2 = 1

r = 1

er a så -k eller bare k.

??? er jeg helt galt på den, ej vil du vise mig det, jeg er helt lost.


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

beregn:

ln(12,09*10^-3)
ln(10,44*10^-3)
ln(8,8010^-3)
ln(7,07*10^-3)
ln(5,76*10^-3)
ln(4,35*10^-3)
 

Herefter lægges det ind som punkter med tilhørende tid(dvs. to lister)

Og lineær regression, ligesom du plejer.

Herefter er hældningen på grafen a=-k, dvs. ta' den  numeriske værdi(fjern minusset) og du har k!


Svar #9
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

Kan det passe at jeg får:

a = -0.15917

b = -4,41455

r^2 = 0,999293

r = -0,999646

og k = 0,15917

altså ved 1. ordens reaktion bruger man ln(a) og ved 0. ordens bruger man kun a ikk?


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Har du husker, at det er *10^-3 M? I så fald er metoden i al fald rigtig, men resultatet, det må du selv lige dobbelt tjekke :-)


Svar #11
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

 yeps..

hvis jeg har forstået det rigtig, så tjekker man om det er 1. ordens reaktion ved at beregne ln(A*10^-3) og se om der kommer en ret linie, ikk?


Brugbart svar (1)

Svar #12
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Det gøres ved at lave en lineær regression over ln til koncentrationenerne og tiderne(som de er).

Hvis der forekommer en retlinje er der tale om en reaktion af første orden.


Svar #13
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen!!!


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

LN ([A]0/[A]) = k*t

[A] = [A]0 * e^(-k*t)

Du skal plotte LN(A0/A) som funktion af tiden.

tid                           konc                  LN(A0/A)
0           12,09      0,01209         0
10         10,44      0,01044         0,146734082
20           8,8         0,0088           0,317626943
33           7,07       0,00707         0,536518185
46           5,76       0,00576         0,74144119
65           4,35       0,00435         1,02220282
 

y = 0,015917x - 0,000826
R2 = 0,999293
 

k=0,015917

[A] = 0,01209 * e^(-0,015917*t)

Og her er excels løsning..........

y = 0,012100*e^(-0,015917x)
R2 = 0,999293


Svar #15
30. januar 2009 af klon5 (Slettet)

 skulle man også dividere det??

LN ([A]0/[A]) = k*t

var det ikk

ln(12,09*10^-3) = -4,41538 osv. ???


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. januar 2009 af dnadan (Slettet)

Den metode plejer man normalt ikke at benytte, Benyt blot den anviste før dette, thi dette nok er metoden, som du har fået lært.


Skriv et svar til: k, hastighedskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.