Fysik

Opgave

31. januar 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Kan virkelig ikke finde ud af denne opgave.. Nogen der kan hjælpe?

Et vandkraftværk er placeret i forbindelse med en kunstigt anlagt sø. Vandkraftværket består af en Kaplanturbine med en fast sammenkoblet vekselstrømsgenerator. Aggregatet kan anses at have en virkningsgrad η på 88%.
Faldhøjden på vandet er 6.24 meter.
Grundformlen for al mekanisk energi lyder: Emek = Ekin + Epot
 

Vandet løber langsomt ind og ud af værket, så bidraget fra den kinetiske energi er således marginal.
Den tilvejebragte energi skyldes således alene tabet i den potentielle energi, når vandmasserne skifter beliggenhed.

ΔEpot = m g Δh

Hvor meget arbejde afsættes der, når 1 kubikmeter vand passerer turbinen?

Generatoren er udlagt med en effekt på 900 HK, hvor stor er volumenstrømmen, når værket netop producerer med sin nominelle effekt?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den potentielle energi svarer til 1000kg*9,82m/s2*6,24m. Effekten er defineret som arbejde pr tidsenhed, og 1 HK = 2,685*106Joule (eller kg*m2/s2, så der er tale om en ekvilibristik øvelse i at jonglere med enheder.


Svar #2
31. januar 2009 af Bonnie120 (Slettet)

Synes bare ikke helt det hjælper mig så meget når jeg skal svare på spørgsmålene?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. januar 2009 af mathon

1 m3 vand har massen 1000 kg

A1 m3 = m*g*h = (1000 kg)*(9,82 m/s2)*(6,24 m) = 61276,8 J = 61,2768 kJ

effekt:
(900 HK)*0,88 = (900*745,7 W)/0,88 = 762647,60 W = 762647,60 J/s

volumenvandstrømmen = (762647,60 J/s)/(61276,8 J/m3) = 12,45 m3/s


Skriv et svar til: Opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.