Fysik

Vandværk - arbejde på turbinerne

03. februar 2009 af krille-kras (Slettet)

Bag en dæmning opstemmes vandet i en flod med dybden 80 m. I foden af dæmningen er der indbygget turbiner, der driver generatorer til elektricitetsproduktion.

- Hvor stort er det maksimale arbejde, vandet kan aflevere til turbinerne når 1 m^3 vand løber gennem dem?

Jeg har indtil videre fundet frem til at bunden af dæmningen påvirkes, på et areal af 1 m^2, med en kraft på:
F=80000 kg*9,82 N/kg=785600 N
Hvilket svarer til et tryk på 785600 Pa på bunden af floden.

Jeg ved, at et udført arbejde er beskrevet som A=F*s , og at A=E.

Men hvordan kan jeg bruge dette til at løse opgaven?

Håber at nogen kan/vil hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2009 af mathon

ΔEpotmax = m*g*h = (V*ρ)*g*h = ((1 m3)*(1000 kg/m3))*(9,82 m/s2)*( 80 m) = 7,856*105 kg*m2/s2 =

7,856*105 J = 0,7856*106 J = 0,7856 MJ

                                                 A = ΔEpotmax = 0,7856 MJ


Svar #2
03. februar 2009 af krille-kras (Slettet)

Er det okay at sige at A=Epot ?

Hvad med de "nedre vandlag"? Besidder de lige så stor potientiel energi?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. februar 2009 af mathon

det er h i Epot = m*g*h
der har den afgørende betydning


Skriv et svar til: Vandværk - arbejde på turbinerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.