Fysik

Opgave med opdrift

05. februar 2009 af SørenJS (Slettet)

Hej.

Jeg sidder med influenza for tiden, og prøver på at løse nogle fysikopgaver fra min lærer. Jeg er imidlertidigt stødt på et problem i en opgave omkring opdrift.

Opgaven lyder, og jeg citerer:

"En korkprop med massen 5,1 g lander ved et uheld i borddamens fylde rødvinsglas. Densiteten af rødvin antages at være den samme, som densiteten for vand.

- Hvor meget rødvin vil flyde over?"

Mig bekendt, skal jeg bruge formlen:

Fop = ρ • g • V

Jeg kender tyngdeaccelerationen, 9,82m/s2 og jeg kender vandet densitet, 1000kg/m3. Jeg kender i midlertidig ikke volumen for korkproppen, så det er ligesom, der jeg er kørt fast.

Er der nogle der har en idé, som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal huske på, at opdriften skal modsvare tyngdekraften for at proppen ikke synker. Dermed har du:

F_g = F_op.

Opdriften svarer yderligere til tyngdekraften på den fortrængte vandmængde, som du selv har skrevet.


Svar #2
08. februar 2009 af SørenJS (Slettet)

Okay, tak for svaret.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

m*g=ρVg<=>V=m/ρ=5,1gr/(1gr/cm3)=5,1cm3. Som man ser forkortes tyngdeaccelerationen ud på begge sider af ligningen. Så er der ikke taget hensyn til den væsker der sprøjter væk, når proppen lander, og som der står er glasset jo fyldt.


Skriv et svar til: Opgave med opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.