Matematik

Mat Opgaver

07. februar 2009 af HolmPeter (Slettet)

 Har lige nogle problemer med en række opgaver, håber at der er nogle der kan hjælpe mig.

1) 

Isolér m i:

½mv2 + mgh = E

2)

Funktionen f er bestemt ved: f(x) = 2x2 - ln(x)  , x<0

 - bestem koordinatsættet til det punkt P på grafen for f, hvor grafen for f har en vandret tangent.

3)

En kugle er givet ved: X2 - 6x + y2 + 2y + z2 - 2z + 1 = 0

bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum.

4) 

En funktion for f er bestemt ved: f(x) = 2x2 + ax - 3 / x + 3 , hvor a er et tal.

det oplyses at lim( x--> - 3)  f(x) = - 3..

 - bestem a.

 - Mange tak for hjælpen

pt er det kun opg 2 jeg kan se mig ud af:

2) jeg differentierer funktionen og løser f(x) = 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Nogle forslag selv?

Dit forslag til opgave 2 er helt korrekt, hvis du mener, f'(x) =0.


Svar #2
07. februar 2009 af HolmPeter (Slettet)

 rettelse til 4) lim(x--> -3) f(x) = -7 *...

#1.

jamen grunden til jeg skriver er at jeg er på bar bund, men i opg 4, betyder det at - 3 er nulpunkt i tælleren, men kan ikke se hvordan jeg skal komme videre derfra.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2:

Ad 1) Prøv at sætte m udenfor parantes.

ad 3) Omskriv udtrykket til (x-a)^2+(y-b)^2+(z-c)^2=r^2, hvor (a,b,c) er centrum og r er radius.

ad 4) Benyt l'Hopitals regel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2009 af MisTas (Slettet)

Hej

I opgave 3 kender du skal du havde din ligning skrevet om til (x-a)^2+(y-b)^2+(z-c)^2=r^2

så du "ganger" bare ind i parantesen: (x-3)^2+(y-1)^2+(z-1)^2=r^2
 

når man gør noget på den ene side af = skal man også på den anden:

(x-3)^2+(y+1)^2+(z-1)^2=-1+9+1+1=10
 

så er C(3,-1,1) r=kvadratrod(10)

nu må nok heller tjekke om jeg har regnet helt rigtigt men det er metogen.


Svar #5
07. februar 2009 af HolmPeter (Slettet)

 #3

l'Hopitals regel? 

#4

mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#5 l'hospitals regel siger, at hvis både tælleren og nævnerens grænseværdi går mod 0 eller oo (uendelig), må man differentiere tælleren for sig og nævneren for sig, og prøve igen. Dette må man blive ved med, indtil man får en grænseværdi.


Svar #7
07. februar 2009 af HolmPeter (Slettet)

  #6.

så det jeg skal gøre er... ?

At differentiere tælleren og nævneren og så hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#7 Ja, differentiere tæller og nævner og indsætte -3 igen.. Du kan se at nævneren går mod 0, når x-->-3, og det er ikke så godt. Efter du har differetieret står der bare 1 i nævneren, derfor skal tællering give -7 når x-->-3


Svar #9
07. februar 2009 af HolmPeter (Slettet)

 Er helt væk, kan du ikke prøve at forklarer det lidt mere simpelt, måske i skridt hvad det er du vil have mig til at gøre, forstår det slet ikke..

- andre der måske kan forklare det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. februar 2009 af lallenalle (Slettet)

angående opg 2 er det da meget fornuftigt at diffe funktionen og derefter finde en minimumsværdi. Da man jo kan se af ligningen at der er tale om et andengradspoly. så kan han finde sin x værdi og derefter finde y værdi ved at indsætte i oprindelig ligning


Svar #11
07. februar 2009 af HolmPeter (Slettet)

 #10 

ja lige præcis, det kan jeg godt se, men kan du hjælpe med min forståelse af opg 4? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. februar 2009 af Daniel TA (Slettet)

#11 Okay, nu viser jeg det.

En funktion for f er bestemt ved: f(x) = (2x2 + ax - 3) / (x + 3) , hvor a er et tal.

det oplyses at    lim f(x) = - 7
                          x→-3

Vi kan se, at hvis x i nævneren går mod -3 går den samlet mod 0, og det kan man ikke have. For at bruge l'Hospitals regel, så skal tælleren også gøre det, men det kan den også gøre, pga. at a er ukendt, derfor differentiere jeg både nævner og tæller hver for sig, hvilket giver.

(4x+a) / 1 =4x+a

Det medføre at:

  lim     4x+a = -7 <=>a=5
x→-3


Skriv et svar til: Mat Opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.