Fysik

udregning af kræfter, med brug af vektorer... vektorer og kræfter (fysik/matematik)

11. februar 2009 af tur04x (Slettet)

Hej! Jeg har en vigtig opgave, som omhandler matematisk beregning af Fres ved hjælp af vektorer

på billedet er en kasse som bliver trukket vandret med en kraft på Ftr= 200 N, som har vinkelen 30 ved vandret.

a)find den resulterendi kraft på kassen

b) find arbejdet som Ftr gør om kassen bliver flyttet 20 m til højre

c) find arbejdet som Fgn lgør om kassen bliver flyttet 20 m til højre

Jeg har vedlagt et billede... Og håber virkelig at nogen kan hjælpe.. det er en del af min SSO som skal afleveres på fredag, og jeg forstår ikke sammensætningen af fysikken og matematikken...

Vedhæftet fil: Dok1234.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Jeg har ikke kigget på filen, men jeg prøver lige at hjælpe alligevel.

Du skal overveje hvilke krafter der virker på kassen. Du har altid en tyngdekraft, der virker lodret ned. Har du også en gnidningskraft?


Svar #2
11. februar 2009 af tur04x (Slettet)

ja, gnidningskraft Fgn = 40 N og og tyngdekraft Fty= 120 N

takk!


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den resulterende kraft F.res=200N*cos(30o)-μ*mg

Arbejdet = Ftr*20 m, og arbejdet -Fgn*20 m


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Du har glemt tyngdekraften.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

hvor?


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: I udregningen af den resulterende kraft. Du har trækkraften, gnidningskraften, men du mangler tyngdekraften.

Nej, hov, vent. Du har projiceret trækkraften ned på vandret plan og dermed sat den lodrette komposant af trækkraften til at være lig tyngdekraften fratrukket normalkraften går jeg ud fra.


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ftr = m*g og Fgn = -μ*m*g. Den er da med begge steder.


Svar #8
12. februar 2009 af tur04x (Slettet)

Hej Igen.. har du mulighed for at forklare hvad du laver når du bruger formlen

F.res=200N*cos(30)-μ*mg ...?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Ja du skal altid lave et vektordiagram. Har du et legeme (altså en genstand), hvorpå der virker kræfter, og det er vigtigt, at du kun koncentrerer dig neto om denne genstand. Så tegner du de kræfter ind, der virker på genstanden (du kn eventuelt lave den som en lille kasse, hvis du ikke kan tegne en båd, et hus eller hvad det nu kan være. Så får vi altid at summen af kræfterne på legemet ∑Fi=m*a, eller med ord: accelerationen er den samlede sum af de vektorkræfter,d er virker på legemet divideret med massen. Når nu du har for eksempel en bil, der kører henad landevejen, så trækker motoren bilen fremad, men kun fordi gnidningskraften virker på hjulene, de skubber den altså fremad. Håber den forklaring er tilstrækkelig.


Svar #10
12. februar 2009 af tur04x (Slettet)

Det var ikke liiige det jeg mente.. tror jeg formulerede mig forkert.. jeg mente hvordan finder du frem til formlen

F.res=200N*cos(30)-μ*mg

Altså jeg forstår ikke hvorfor du bruger cosinus.. hvorfor skal man projecere (som #6 skriver)


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg bruger Newtons lov, der siger: Summen af de kræfter, der virker på et legeme er lig den resulterende kraft, altså ∑F=R. Hvis du trækker i den ene ende af indkøbsvognen, når du har været i brugsen og jeg skubber den modsatte vej, fordi du har glemt bajerne, så er den ene kraft = F1cos(v) og den anden = -F2cos(v), så er den resulterende kraft lig summen af dem.


Svar #12
12. februar 2009 af tur04x (Slettet)

hahahaha.. tak! 100% brugbar!


Skriv et svar til: udregning af kræfter, med brug af vektorer... vektorer og kræfter (fysik/matematik)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.