Fysik

Halveringstid. :s

18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Hej alle.
Jeg har fået følgende fysikopgaver til i morgen, og kan virkelig ikke håndtere dem!!!!
En som vil vise hvordan jeg kommer gennem det. Har virkelig brug for hjælp. Tak. ;)

Halveringstiden for isotopen 14C er 5730 år. Den mest nøjagtige alder af Grauballemanden kan beregnes, da man ud fra halveringstiden ved, præcis hvilken hastighed 14C-atomerne henfalder. Sammenhængen mellem antallet af 14C-atomer N og tiden t er givet ved:
N = N0 * exp(-k * t)
hvor N0 er antal af C-14 atomer til tidspunktet t0 = 0, T½ er halveringstiden, og k = ln2 / T½. N0 er altså i dette tilfælde antallet af C-14 atomer i grauballemanden på dødstidspunktet. Indholdet af 14C i grauballemanden blev bestemt til 15,5 ng, da han blev fundet.

1 Bestem hvornår grauballemanden døde, ifølge C-14-målingen.

Nord for Salisbury i det sydøstlige England står en berømt formation af stenblokke, kendt som Stonehege. De ældste dele kan dateres tilbage til cirka 2000 f.Kr. En prøve af trækul fundet ved Stonehenge analyseres og viser sig da at indeholde 62,5 % så meget 14C som nutidigt trækul.

2 bestem trækullets alder.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Har du selv noget bud?


Svar #2
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Jeg har prøvet at regne det på lommeregner, men jeg kan ikke få det til at fungerer, så tror ikke jeg gør det rigtigt.. har intet bud intet videre i hvert fald! Suk1


Svar #3
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Nogen der vil hjælpe? :O


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#2+3: Altså, jeg synes du mangler at få oplyst N0 for at kunne regne opgaven.


Svar #5
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Hm.. N0 fik jeg i tidligere opgaver til 3,5370, så vidt jeg husker!


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Aha - se, det gør det jo en del lettere. Du skal have isoleret t i formlen for antallet af C-14 atomer.


Svar #7
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Og hvordan i alverden gør man dette? :O


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Tja, du kan jo starte med at dividere på hver side med N0.


Svar #9
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Okay.. Det forstår jeg bjælle af!


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Isoler t i udtrykket N = N0  * exp(-k*t)


Svar #11
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Den bliver ved med at sige at t er 0, og det skal den jo ikke være! Lorteligning!


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Gør det i hånden i stedet. ;) Start med at dividere på hver side med N0.


Svar #13
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Kan du ikke bare være sød at vise det? Jeg fatter det jo ikke! Arg.


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Divider på hver side med N0:

N/N0 = exp(-k*t) - tag den naturlige logaritme på hver side.

LN ( N/N0) = -k*t - Ryk lidt rundt:

-LN(N/N0) / k = t.


Svar #15
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

Er N og N0 det samme? Skal det være 3,5370, for mig lyder det som om, at N og N0 er det samme?!


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#15: Nej; N er det antal atomer der er i prøven NU, mens N0 er det antal atomer der var i prøven til den tid vi prøver at finde.


Svar #17
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

De tal er jo ikke oplyst nogen steder? :S


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Jo. Du sagde før, at du havde beregnet N0 til et eller andet, og N står oplyst i opgaven indirekte. Du skal lige udregne hvor mange atomer der er på den masse, der står i opgaven.


Svar #19
18. februar 2009 af bjarkeh (Slettet)

#18. Okay, hvad er det vi fisker efter?
Jeg forstår simpelthen ikke hvad du mener.
Ja, jeg har fået N0 til at være 3,5370..
Men der er da absolut ingen hentydning til, hvad N er? Ö


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#19: Vi skal have beregnet t.

Du får oplyst massen af C-14, da han blev fundet.


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.