Fysik

hjælp :S - Kastebevægelse

21. februar 2009 af Qualles (Slettet)

Jeg skriver en SRO om kastebevægelser
min problem formulering lyder:

"Gør rede for kastebevægelser. Udled en formel for banekurven for et skråt kast.

Undersøg eksperimentelt forskellige kastebevægelser og eftervis at man kan behandle den vandrette og den lodrette bevægelse hver for sig."

Jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte, hvordan definere man en kastebevægelse ?  - dimensioner ? kinetisk og potetiel energi ? grundig beskrivelse af et kast ?
 

jeg har lavet forsøg som Krönkes kanon , omkring uafhængiheds princippet og selv analyseret nogle kast

 Og hvordan gør man rede for at det er to bevægelser :s ?

Tror ikke jeg skal arbejde med vektorer som sådan, da jeg ikke har været igennem det endnu.

Please hjælp....

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Som regel starter man med begyndelseshastigheden v (en vektor). Den deler du op i en lodret komposant  v0sin(α) og en vandrtet komposant v0cos(α), hvor α er kastevinklen. Bemærk, at den lodrette komposant har tyngdekraften at tage hensyn til, så vi får leddet -g*t med. Start med at lave en skitse. Du skal til slut finde frem til kasteparablen.


Svar #2
21. februar 2009 af Qualles (Slettet)

Tusind tak, så kan jeg udlede formlen med min teori :)

men kan du evt også hjælpe mig med at definere en kastebevægelse ?
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. februar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Tjaa, den geometriske definition er jo, at kastebevægelsen bevirker, at legemet følger en parabelbane, og det er jo så den, du skal beskrive. Den fysiske side af sagen er, at du påvirker legemet med en kraft, så legemet får tilført en kinetisk energi, som eventually bliver omsat til varmeenergi, når legemet rammer jorden. Det er den matematiske side af bevægelsen, som du skal beskrive, og her er den formel, som du skal nå frem til ved hjælpe af dine bevægelsesligninger. Eliminerer vi ta f tligningerne når vi frem til y(x)=tan(θ)*x - (g)/(2*(v0cos(θ0)2)*x2. Hertil skal du bruger 1) x-x0=(v0cos(θ0)*t og

2) y-y0=(v0sin(θ0)*t - ½gt2

Læg mærke til at i den sidste ligning optræder leddet -½gt2, som jeg før har nævnt.


Svar #4
21. februar 2009 af Qualles (Slettet)

Mange tak for hjælpen, tror jeg kan klare opgaven nu :)


Skriv et svar til: hjælp :S - Kastebevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.