Matematik

eksponentiel model udfra eksempel:

26. februar 2009 af uskis (Slettet)

 Jeg skal opstille en eksponentiel model ud fra følgende eksempel

Et land havde i 1980 30 millioner indbyggere, og indbyggertallet stiger (på grund af et højere fødselstal) med 0,2% om året. Landet modtog hvert år 57000 indvandrere, desuden valgte 3000 af landets indbyggere at flytte fra landet.

Jeg er ikke sikker på hvordan man gør når der både tilføjes til populationen, men der er også nogle der flytter.


Svar #1
26. februar 2009 af uskis (Slettet)

 Jeg er ude i noget med:

f(t)= 30 * e^0,002t + 57000 - 3000

hvor t er angivet i antal år efter 1980 ..

Jeg kan godt se at den ikke holder helt med invandrerne og dem som flytter fra landet


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2009 af dnadan (Slettet)

Så vidt jeg lige kan se, så må tilvæksten være givet ved:

dN/dt=a*N+b, hvor a=0,002 og b=57000-3000=54000

dN/dt=0,002*N+54000

Denne differentialligning løses, hvor du har et punkt (0;30*10^6) (0 svarer til år 1980)


Svar #3
26. februar 2009 af uskis (Slettet)

 hvordan kan det være at det skal være - 54000 , da det er det antal der kommer flere af hvert år


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. februar 2009 af dnadan (Slettet)

#3 Det blev også rettet, men kan se, at der er en anden fejl, som jeg lige kigger på :-)

- Kan ikke helt gennemskue, om jeg har antaget noget forkert.


Svar #5
26. februar 2009 af uskis (Slettet)

 Jeg går ud fra der skal antages at dN/dt = k * N , altså proportionelle.

Men skal jeg ikke også endnu ud med en ligning der indeholder t, eller det får jeg m¨ske først når jeg løser differentialligningen?


Skriv et svar til: eksponentiel model udfra eksempel:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.