Matematik

areal som funktion af x i et reaktangel

07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

jeg har et rektangel ABCD, hvor AB= x (det er den korte side). Afstanden fra hjørnet (a) til midtpunktet af BC kaldes M og er 10.

bestem rektanglets areal R(x) som funktion af x.

sådan ser mit bud på tegningen ud. det er med garanti rigtigt, derfor skal i ikke rette i det.

b--------------m------------c
|
x
|
a----------------------------d

jeg har bestemt arealet sådan:

R(x)=(x*BM*0.5) + (x*CM*0.5) + (x*10*0.5)

men jeg kom i tanke om at det skal være en funktion (?). Er mit svar forkert?

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2009 af peter lind

Du skal finde BM = CM af pytagoras i i trekant ABM. udtrykt ved x, altså  af x2+BM2 = 102


Svar #2
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

Skal jeg sætte BM = CM og isolere x?

Hvad gør jeg ved trekant AMD ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2009 af peter lind

Du skal isolere BM. Derefter kan du så bruge at BN=CM. Hvorfor skulle du gøre noget ved trekant AMD?. Det kan jeg ikke se nogen grund til.


Svar #4
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

Jeg skal finde arealet for hele trekanten. Det du siger, er at jeg har arealet for ABM og CDM. Så mangler jeg også arealet for AMD, gør jeg ikke?

Jeg har regnet dette:

x2 + BM2 = 102 <=> BM2 = 102 - x2

x2 + CM2 = 102 <=> x2(102 - x2) = 102 <=> 102x2 - x2 =102
 

Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2009 af peter lind

Jeg har svaret på spørgsmålet om at  finde arealet af rektanglen R(x).

Den første ligning er rigtig. Den anden ikke. Arealet af en rektangel er produktet af længden af siderne altså x*længden af BC. Hvis du også skal have arealet af trekanterne skal du bruge at arealet af en trekant er ½ gange højde gange grundlinje 


Svar #6
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

Ja, jeg mente også rektanglet.

jeg spørger om det samme igen:

Jeg skal finde arealet for hele rektanglet. Det du siger, er at jeg har arealet for ABM og CDM. Så mangler jeg også arealet for AMD, gør jeg ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2009 af peter lind

Jeg har ikke sagt noget om arealet af trekanterne. Jeg har sagt at du skal finde arealet som længden af den ene side x gange længden af den anden side BC. Du finder det halve af siden BC ud fra pytagoras. som du korrekt har skevet op i den første ligning i #4


Svar #8
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

Er løsningen:

A = x * 102 - x2    ?

Da A = x * BC

og BC = BM

BM2 = 102 - x2


Svar #9
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

BC = MC!


Svar #10
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

jeg ser på det.


Svar #11
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

R(x) = 2x3 - 200x

dm = x må ikke være 0. X er reelle cifre.

Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. marts 2009 af peter lind

DM er ikke x

BC=2*MC =2*BM

BM2+x2=102

R(x)=x*BC


Svar #13
07. marts 2009 af Louise_C (Slettet)

Jeg skrev for dm at x ikke må være nul. jeg vidste ikke hvordan jeg skulle skrive det op. men jeg ved at at dm ikke er x.

er mit svar forkert? er dit det rigtige?  jeg kan ikke se hvorden den er så simpel.

jeg skal lave en optimering (størst mulige areal) i min del 2. kan jeg så bruge den ligning du har givet mig? min r(x) er bedre til optimering, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. marts 2009 af peter lind

Jeg tror du er kommet ind i en eller andet forkert tankegang, som du ikke kan komme ud af. Som du selv skriver er det simpelt. Din oprindelige formel er forkert. Ligningen i #12 er ikke helt færdig idet BC er afhængig af x. Brug den første formel i #12 til at indføre BM i den sidste ligning. Brug derefter den anden ligning. til at få indsat afhængigheden af x.


Skriv et svar til: areal som funktion af x i et reaktangel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.