Matematik

Gitterligningen - beregn ordenerne (n)???

10. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 Hej allesammen :-)

Håber, at der er er en derude et eller andet sted, som kan hjælpe mig med "dagens spørgsmål" om gitterligningen, eller mere konkret sagt; beregning af ordenerne, som i gitterligningen er angivet som "n". 

Jeg har nemlig fået til opgave at skulle bestemme antallet af ordener i afbøjningsmønstret bag gitteret. Følgende ting får jeg oplyst:

1) Vi sender en laser-stråle vinkelret ind mod et gitter. 

2) laserlysets bølgelængde (lampda) er = 632,8 nm.

3) Gitteret har 600 ridser pr. mm. 

Indtil videre har jeg isoleret n i gitterligningen = n = d * sin(theta) / lampda.

ved ikke hvad jeg så skal gøre. 

Nå jo, jeg har også fundet d = 1/600 = 0,002, som jeg kan sætte ind i ligningen men så er jeg gået i stå :-/


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2009 af peter lind

Du skal se på de afbøjninger der dannes på skærmen. Den der går lige igennem gitteret har ordenen 0. Derfter går du ud til siderne indtil du møder t afbøjninger symmetrisk omkring ordenen 0. Den har ordenen 1. Derefter fortsætter du længereud til den næste, som har ordenen 2. o.s.v


Svar #2
10. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 ja. jeg ved godt hvad ordenerne kaldes, men HVORDAN beregner jeg dem, eller finder frem til dem, når jeg har isoleret n i gitterligningen? skal jeg så gange d med 90 fordi laserlyset går vinkeltret ind på gitteret og dividere det med lampda? :-/


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. marts 2009 af peter lind

Du kan ikke bergne den ud fra de givne oplysninger. Det du kan regne ud fra de givne oplysninger er afbøjningsvinklen for de forskellige ordner. Normalt finder man ordenen ved som nævnt i #1 at tælle sig frem.


Svar #4
11. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

 nåååe okay taak :-) - Det du kan regne ud fra de givne oplysninger er afbøjningsvinklen for de forskellige ordner = hvordan? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. marts 2009 af mathon

d*sin(θn) = n*λ

θn = sin-1(n*λ/d) = tan-1(h/L)

se
http://peecee.dk/upload/view/143746


Svar #6
12. marts 2009 af Saraoa (Slettet)

hvad menes der med h/L ?? :D


Skriv et svar til: Gitterligningen - beregn ordenerne (n)???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.