Fysik

HJÆLP :S

12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

jeg har en opgave der lyder sådan her: efter 10 timer er aktiviteten er et radioaktivt stof faldet 90 % af det oprindelige. bestem halveringstiden for det radioaktive stof...???

hvordan beregnes halveringstiden af et stof ???


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Brug formlen for aktivitet, hvor du sætter A(0) = 100 og A(10) = 90, hvor tiden regnes i timer.


Svar #2
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

jeg forstå ikke helt havd du mener undskyld ?,... skal jeg ikk bruge stoffets navn eller noget ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Nej, det behøver du ikke kende til. Prøv at slå op i din bog formlen for aktivitet som funktion af tiden.


Svar #4
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

formlen for havleringstiden er T(1/2): ln(2) over k,... hvor k er henfaldskonstanten,...


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ja, men du kender ikke henfaldskonstanten. Den skal du have udregnet.

Brug: A(t) = A(0) *(1/2) ^(t/t_½)


Svar #6
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

kan ikk også skrives som 1/2 = e^-ln(2)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Jo.


Svar #8
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

altså hvis A(t) er rest af stof og A(0) er det jeg starter med men hvordan regner jeg rest ud når jeg kun får at viden der falder med 90 % men ikke har jo ikk A(0) ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Ikke rest af stof; rest af aktiviteten.

Du sætter blot A(0) = 100, da du har 100% af din aktivitet her. Så vil A(10 timer) = 90, da du har 90% tilbage efter 10 timer.


Svar #10
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

når jeg sætter det ind i formlen således: A(10) = 90 * 1/2 ^ t/t*1/2 og solver t får jeg t = 1,54


Svar #11
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

men er i tvivl om at jeg også skal bestemme k, eller er den liegyldig her??


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Det er ikke korrekt indsat. Husk, at A(0) ikke er 90.


Svar #13
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

nååh jo, dvs. A(90) = 100* 1/2 ^t/t*1/2


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#13: Nej. Det er heller ikke korrekt. Argumentet til A skal være den tid, der er gået fra du har 100% til du har 90%.


Svar #15
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

så der skal stå A(10) istedet for A(90) = ......


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#15. Ja, men hvad er A(10)?


Svar #17
12. marts 2009 af Nadin89 (Slettet)

det er bare 10 er det ikk ?


Skriv et svar til: HJÆLP :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.