Matematik

Ligning for vandret asymptote

15. marts 2009 af christianlundbye (Slettet)

Hey. Jeg har fået funktionen f(t)=16+74×2,8-0,2×t. Opgaven lyder så på at finde ligningen for den vandrette asymptote. Jeg har fået den til y=16. Kan det passe, og hvad er den "formelle" metode til at finde frem til den?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. marts 2009 af Dynin (Slettet)

Skitser funktionen. Heraf kan du se hvor der sker noget (asymptotisk, nulpunkter eller whatever). I dette tilfælde kan du se at funktionen "flader ud" mod værdien y=16 for t→∞

Derfor undersøger du hvad der sker for t→∞ ... du ved at når k vilkårlig, c>0 og a>1 vil k*a-ct→0 for t→∞ dermed fås f(t)=16+74×2,8-0,2×t→16+0=16 for t→∞


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den første metode er at tegne funktionen, men eller er der ikke nogen fast måde at finde den på, det må afgøres i hvert nklt tilfælde af funktionens karakter. 16 ser rigtig ud, du kan jo se, at sidste led bliver mindre og mindre efterhånden som x vokser.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. marts 2009 af mathon

horisontal asymptote:
|f(t)-16| → 0 for t → oo
dvs:

f(t) → 16 for t → oo


Svar #4
15. marts 2009 af christianlundbye (Slettet)

tak for svarene.

Mathon: hvad menes med oo?


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. marts 2009 af mathon

"oo" = uendelig


Brugbart svar (1)

Svar #6
15. marts 2009 af peter lind

Til spørgsmålet om hvordan man finder ud af om der er en asymptote.

1) Lodret asymptote. Se efter om f(x)->oo for x->x0. Det vil normalt være hvor funktionen ikke er defineret. Typisk  men ikke udelukkende fordi der deles med 0.

2) Vandret asymptote. Se efter hvad der sker for x->±oo. Hvis funktionen har en grænseværdi a er x=a en asymptote.

3) Se efter om f(x) =ax+b+g/x), hvor g(x) -> 0 for x ->±oo


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Der er tre typer asymptoter: lodret, vandret og skrå.

Den horisontale (vandrette) asymptote:

Grafen y=f(x) har en lodret asymptote i x=a hvis enten Limf(x)=(+/-)∞ for x→a- eller Limf(x)=(+/-)∞ for

x→a+ eller begge dele

Angående den skrå asymptote så gælder enten Lim(f(x)-(ax+b))=0 for x→-∞ eller Lim(f(x)-(ax+b))=0 for x→∞ eller begge dele, og endelig

den vertikale (lodrette) asymptote: Grafen for y=f(x) har horisontal asymptote y=L hvis enten

Limf(x)=L for x→∞ eller Limf(x)=L for x→ -∞ eller begge dele

Lige for at præcisere.

Når jeg siger, at det må afgøres i hvert enkelt tilfælde, så er det fordi, det ikke altid er nemt at gennemskue. For eksempel har funktionen y=(x*ex)/(1+ex) både en horisontal og en skrå asymptote.


Svar #8
15. marts 2009 af christianlundbye (Slettet)

tak! hvad betyder "lim"


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

det betyder grænseværdien


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. marts 2009 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/160235


Skriv et svar til: Ligning for vandret asymptote

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.