Matematik

vektore i planen.

24. marts 2009 af Cumano (Slettet)

hej nogen der kan hjælpe mig igang med denne her opgave.

opgaven lyder således :

I et koordinatsystem er to vektore a og b bestemt ved : a= ( 2 , 3 ) og b= ( -1 , 2)

a) Bestem tallet s, således at a+sb og v= (1 , -1) er vinkelrette.

- tror det er noget med at jeg skal lave en parameter fremstilling, men ved ikke hvordan?

b) Bestem arealet af parallelogrammet udspændt af a og a-b.

- Her skal jeg nok bruge formelen for deteminanten?

c) Bestem koordinatsættet til projektionen af a på b.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

a) find prikproduktet og sæt det lig 0.

b) ja, mener det er A=0,5*det(a,b) er arealet af en trekant udspændt af a og b.

c) Brug projektionsformlen.


Svar #2
24. marts 2009 af Cumano (Slettet)

Tak for svaret:) Men i den første forstår jeg ikke a+sb og v ( 1. -1 ) ? skal jeg bare bruge formlen CosV=(a*b/lal*lal) ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Ja, det skal du, men da V=90 grader, så er cos(V)=0, derfor på tælleren være 0, derfor er (a+sb)*v=0


Svar #4
24. marts 2009 af Cumano (Slettet)

okay vil det så sige at det skal se sådan her ud : 0 / (√2^2+3^2 * √(-1)^2+2^2)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Nej, der finder du længderne af vektorerne, du skal prikke dem sammen, dvs. summen af produktet af koordinaterne, f.eks.:

a*b=a_1*b_1+a_2*b_2

Hvis det er i to dimensioner.


Svar #6
24. marts 2009 af Cumano (Slettet)

cosV= 4 / (√2^2+3^2 * √(-1)^2+2^2) = 0,684 => 0=0,684

Nogenlunde rigtigt nu :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

Okay, jeg hjælper dig lige, for du har nogle problemer med den :)

I et koordinatsystem er to vektore a og b bestemt ved : a= ( 2 , 3 ) og b= ( -1 , 2)

a) Bestem tallet s, således at a+sb og v= (1 , -1) er vinkelrette.

For at vektoren a+sb og vektoren v er vinkelrette skal deres prikprodukt være 0. Først udregner jeg vektor a+sb:

a+sb=(2,3)+s(-1,2)=(1-s,3+2s).

Nu er jeg klar til at udregne prikproduktet.

(a+sb)*v=0 => (1-s,3+2s) * (1,-1)=1*(1-s) -1*(3+2s)=1-s-3-2s=-2-3s=0 <=>s=-2/3

Er du med på hvad jeg har gjort?


Svar #8
24. marts 2009 af Cumano (Slettet)

Nååårh hvor er jeg dog en klaphat, du har sat a og b's koordinater ind i forskriften a+sb, og så har du ganget det med v, derefter har du prikket det sammen, sagt det er lig med 0, fordi V er 90 grader og cosV derfor er nul.

Er med nu tusind tak:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Godt du er med nu! :) Håber du kan se, at det faktisk er den samme formel som du bruger, fordi som du siger, at cos(v)=0


Svar #10
24. marts 2009 af Cumano (Slettet)

Ja kan jeg godt, ved ikke lige hvorfor jeg havde så svært ved at fatte det, men tak skal ha for hjælpen, du er var sku tålmodig :P


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. marts 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Det var skam så lidt :) Og tak, jeg prøver :P


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. februar 2010 af pura (Slettet)

s = -(1/3)


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. februar 2010 af pura (Slettet)

#1

Det er ikke nødvendigt at bruge den formel til at udregne arealet. Her kan blot bruges determinanten.

Til den sidste opgave bedes der om et koordinatsæt og ikke en projektion, derfor skal du ikke bruge projektionsformlen.


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. november 2011 af guzbak

"Til den sidste opgave bedes der om et koordinatsæt og ikke en projektion, derfor skal du ikke bruge projektionsformlen."

Hvilken formel bruger man så ?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #15
01. oktober 2014 af motherearth (Slettet)

#7 Er du helt sikker på at a+sb=(2,3)+s(-1,2)=(1-s,3+2s)?

mht a1 er b jo GANGET med -1 hvilket medgiver -s og ikke 1-s

Bliver det ikke nærmere: a+sb = (2+(-1s) , 3+2b)


Brugbart svar (0)

Svar #16
01. oktober 2014 af motherearth (Slettet)

Jeg mener selvfølgelig: a+sb = (2+(-1s) , 3+2s) = (2-s , 3+2s)


Skriv et svar til: vektore i planen.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.