Fysik

beskrivelse vha. 1.ordens differientialligning

25. marts 2009 af smørdrengen (Slettet)

Hej alle

Har siddet med følgende opgave i 3-4 timer og jeg ved simpelthen ikke hvordan jeg skal løse den:

Gør rede for hvordan man kan beskrive en linær bevægelse med en gnidningskraft der er proportional med hastigheden i anden vha en første ordens differentialligning for v(t).

Her har jeg så opstillet en forskrift for accelerationen vm=a-k*v^2, hvor a er acceleration minus k som er gnidningskraften som er proportional med hastigheden. Er dette korrekt? eller er jeg helt forkert på den.

Håber der er nogen der kan hjælpe.

VH. smørdrengen


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

v ' (t) = -k*v(t)2   skulle vist gøre det


Svar #2
26. marts 2009 af smørdrengen (Slettet)

hm ja det gir meget mening :) takker. men har så fundet ud af, at den fuldstændige løsning til denne differentialigning er f(x)=c*exp(a*x)-b/a, hvor c er en konstant, hvordan løser jeg så denne? siger jeg b=k og v´(t)=a? og sætter ligningen lig 0, og isolere c og sætter den fundne værdi ind på c's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Den løsning du skriver er til ligningen y' = a-c*v2  Jeg tror ligningen skal være y' = -c*v2 , og så bliver løsningen y(x) = 1/(c*t-k).  c og k må kunne bestemmes ud fra oplysninger i opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Hvad mener du med jævn bevægelse: en klods der kurer hen ad et bord eller en kage form der tager et frit fald?


Svar #5
26. marts 2009 af smørdrengen (Slettet)

jævn bevægelse? mener du lineær bevægelse? jamen opgaven er stillet sådan som jeg har skrevet den, men emnet er linær bevægelse med friktion og det er udfra et forsøg hvor vi har haft en legetøjsbil som vi målte på, der kørte hen over et gulvtæppe, den løsning jeg skriver er til ligning y´=a*y+b, som er fundet i min matematikbog. Jeg har ingen værdier, det er kun bogtaver.


Svar #6
26. marts 2009 af smørdrengen (Slettet)

Kan være jeg er dårlig til at formulere mig, men har vedhæftet en fil, med hvordan jeg vil løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2009 af kieslich (Slettet)

Du skriver: 'ligning y´=a*y+b,' Men det er jo ikke den ligning der beskriver dit forsøg, for accelerationen skal være proportional med hastigheden i anden.  Da v '(t) = a og a = -k*v(t)2   må v '(t) = -k*v(t)2. Sammenhængen er ikke lineær, som du skriver i din fil.


Skriv et svar til: beskrivelse vha. 1.ordens differientialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.