Matematik

Hjælp til matematik

28. marts 2009 af SofiePandersen (Slettet)

I en retvinklet trekant er summen af sidelængderne 18.
Summen af sidernes kvadrater er 128.

HVad er trekantens areal?


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Du skal løse disse ligninger først

a+b+c=18, a2+b2+c2=128 og (iflg Pythagoras) er a2+b2=c2, det giver efter mine beregninger, a=2,354, b=7,646 og c=8. Da nu trekantens areal er ½*højden * grundlinien = ½*a*b, så bliver arealet lig 9


Svar #2
28. marts 2009 af SofiePandersen (Slettet)

okay mange tak, men jeg forstår ikke helt hvordan du kan finde a,b og c når du ikke har nogle af dem :)

Vil du være venlig at forklarer mig det - hvis du vil? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

du har at a^2+b^2+c^2=128 og da a^2+b^2=c^2 kan du skrive

c^2+c^2 = 128 (=)

2*c^2 =128 (=)

c = √128/√2 =8

prøv at fortsæt


Svar #4
28. marts 2009 af SofiePandersen (Slettet)

hvorfor siger du c^2 + c^2 - burde det ikke være a^2 + b^2 = 128?
Men jeg kan ikke helt se hvordan eller hvorfor du ganger med 2 lige pludselig - det er jo ikke en del af pythagoras :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2009 af ZaphoD (Slettet)

a^2+b^2+c^2 er 128.

Da a^2+b^2 er det samme som c^2 (ifølge pytagoras), og a^2+b^2+c^2 er 128, kan du bare skrive det som c^2+c^2=128 Håber det hjælper lidt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

da a^2+b^2 =c^2

kan jeg jo skrive

c^2+c^2 = 128 da (a^2+b^2)+c^2 = 128 :)

c^2+c^2 er det samme som 2*c^2

lige som 4+4 er det samme som 2*4 :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#2 nej men du ved at summen af dem er 18, sammenmed de andre ligninger, så får du tre ligninger med tre ubekendte nemlig a,b og c


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2009 af neoprox (Slettet)

er der ikke en, der vil uddybe svaret lidt? jeg er selv låst, ved den samme opgave :(


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. januar 2023 af Diggydor

uddybbet svar:

til at starte med har man 2 ligninger med 3 ubekendte:

a+b+c=18, a^2+b^2+c^2 = 128

og da man ved at de tre side længder udgør en retvinklet trekant, kan man også sige at a^2 + b^2 = c^2

dermed kan man erstatte de første led i den anden ligning og skrive: c^2+c^2 = 128, eller 2c^2 = 128

derefter dividere man på begge sider med 2, og for c^2=64

og så kan man bare tage kvadratroden af begge sider for at få: c=8

nu kan jeg erstatte de ubekendte led i de to første ligninger, med c's resultat:

a+b+c=18 bliver til a+b+8=18 eller a+b=10.

a^2+b^2+c^2=128 bliver til a^2+b^2+64= 128 eller a^2+b^2=64

nu har jeg to ligninger med 2 ubekendte, som er et løseligt fænomen:

a^2+b^2=64

a+b=10 --> a=10-b

nu skriver jeg den nye værdi for a ind på a's plads i den anden ligning:

(10-b)^2 + b^2 = 64 --> 100 -20b +b^2 +b^2 = 64 --> 100 -20b +2b^2 =64 --> 36-20b +2b^2 = 0

nu er jeg kommet frem til en andengradsligning, som jeg bare løser på den traditionelle måde at løse andengradsligninger på:

+2b^2 -20b+36= 0

D= (-20)^2 -4*2*36 -->  D=112

b= (20 + KVA(112))/2*2 --> (20+10.5830052442583624)/4 --> 7.6457513110645906

b=7.6457513110645906

dermed er a 10-7.6457513110645906 eller 2.3542486889354094

så arealet af trekanten er 2.3542486889354094*7.6457513110645906/2=9


Skriv et svar til: Hjælp til matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.