Matematik

cirkel

30. marts 2009 af Nim22 (Slettet)

Hej.

opgaven lyder:

En cirkel er givet ved ligningen: x^2+2x+y^2-4y=0

punktet P(1,1) ligger på cirklen.

bestem en ligning for tangenten til cirklen i P.

tænkte at man så kunne "reducere" ligningen også indsætte 1 på x og y`s plads

nogen forslag?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2009 af mathon

(x+1)2 + (y-2)2 = 1+4 = √(5)2

tangentligning i P(1,1):
(xo+1)(x+1) + (yo-2)(y-2) = 5

(1+1)(x+1) + (1-2)(y-2) = 5

.........................

se evt.
 


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. marts 2009 af mathon

10 min. rediger virker ikke

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=265676


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. marts 2009 af mathon

alternativt
(xo+1)2 + (yo-2)2 = 5                                differentieres implicit med hensyn til x

2(xo+1) + 2(yo-2)*(dy/dx) = 0                    som divides med 2

(xo+1) + (yo-2)*(dy/dx) = 0                        (dy/dx) isoleres

(dy/dx) = -(xo+1)/(yo-2)                             i punktet Po(1,1)

(dy/dx) = -(1+1)/(1-2) = 2

tangentligning i punktet Po(1,1)
y-1 = 2(x-1) ........
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2009 af richterklanen (Slettet)

Endnu en mulighed, hvis implicit differentiation er til rådighed:

Ligningen omskrives til y2 - 4y = -x2 - 2x

2*y*y' - 4y' = -2x - 2, hvoraf y' = (-2x-2) / (2y-4).

For (x, y) = (1, 1) er y' = 2.

Tangenten med røringspunktet (1, 1) har da hældningen 2 osv. 


Skriv et svar til: cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.