Kemi

Beregning af nitritkoncentration ved spektrofotometri

07. april 2009 af CharlotZ (Slettet)

Hej, jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal beregne antal mg nitrit per kilo grøntsag og antal mg nitrit per liter vand, og har lavet følgende beregninger:

For drikkevand:

n = c · v
n = 5,8 · 10-6 mol/L · 0,05 L = 2,9 ·10-7 mol

Dernæst kan massen findes ved denne ligning:
m = n · M (masse = stofmængde · molar masse)

Først må den molare masse for NO2- beregnes:
M = 14,01 g/mol + (2 · 16,00 g/mol) = 46,01 g/mol

Dernæst kan massen beregnes:
m = (2,9 ·10-7 mol) · 46,01 g/mol = 1,334 ·10-5 g

Nu har vi fundet massen af nitrit i 50 mL – for at finde massen per liter skal vi derfor gange med 20, hvorefter vi ganger med 1000 for at finde antal mg/liter:
1,334 ·10-5 g · 20 = 2,669 ·10-4 g · 1000 = 0,2669 mg/L
 

og for grøntsagen:

n = c · v
n = 4,4 · 10-6 mol/L · 0,250 L = 1,1 · 10-6 mol

Nu kender vi stofmængden af nitrit for 15,0 g spinat. For at finde antal gram nitrit pr 15,0 g spinat må vi bruge ligningen:

m = n · M (masse = stofmængde · molar masse (jf. udregning af denne i ”Nitrit i vand”)
m = 1,1 · 10-6 mol · 46,01 g/mol = 5,0611 · 10-5 g (nitrit pr 15 g spinat)

For nu at kende antal gram nitrit per kg spinat ganges massen af nitrit per 15 g spinat med 66,667 (1000/15), hvorefter dette tal ganges med 1000 for at finde antal mg pr kg spinat:

5,0611 · 10-5 g · 66,667 = 3,374 · 10-3 g/kg
3,374 · 10-3 g · 1000 = 3,374 mg nitrit pr kg spinat
 

- Det, jeg ikke forstår er, at nitritkoncentrationen jo er højere i vandprøven end den med spinat, mens antal mg per kg spinat pludselig er meget mere end antal mg per liter vand!?

Er der ikke nogle gode matematikere/kemikere, der kan hjælpe!!!?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2009 af kieslich (Slettet)

Ikke for stået. I spinat afdelingen får du n = 1,1*10-6. I rent vand n =2,9*10-7 = 0,29 * 10-6.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2009 af dnadan (Slettet)

Prøv lige at lægge opgaven ind. Ellers er det lidt svært at følge med de indledende beregninger.


Skriv et svar til: Beregning af nitritkoncentration ved spektrofotometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.