Matematik

cirkel

12. april 2009 af Jespermule (Slettet)

En cirkel er givet ved ligningen

x2+2x+y2-4y=0

Og det oplyses, at punktet P(1,1) ligger på cirklen.

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.

Hjælp mig...., det vil være sødt hvis der også er nogen der gider at forklare det...

på forhånd tak

Har har fået det til følgende, men tror ikke at det passer:
Jeg starter med at finde centrum og radius for min cirkel, men først skal jeg omskrive min formel til:
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
Centrum= 2,4
Radius= √0=0
Jeg ved at linjen står vinkelret på min tangent og de begge går gennem samme punkt.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2009 af Isomorphician

Centrum og radius er ikke rigtige.

x2 + 2x + y2 - 4y = 0 <=>

(x + 1)2 + (y - 2)2 = 5


Svar #2
12. april 2009 af Jespermule (Slettet)

Tusind tak:D

Dvs. at radius= √5 og centrum=1,2 ???


Brugbart svar (3)

Svar #3
12. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis du har x2+2x+y2-4y=0 omskriver du til (x+1)2+(y-2)2-5=0<=>(x+1)2+(y-2)2=5, så radius er √5, og centrum i cirklen er (-1,2). Med hensyn til tangentligningen så finder du den af α=(y-1)/(x-1). Differentierer du cirkelligningen, får du 2(x+1)+2(y-2)dy/dx=0<=>dy/dx=(1-x)/(y-2)


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. april 2009 af poulor (Slettet)

1. svar er rigtigt, hvilket giver centrum (-1,2). Tangenten ligger altså vinkelret på linien, der går gennem (-1,2) og P(1,1). Den har hældning (2-1)/(-1-1)=-1/2.

To linjer er vinkelrette, når man ganger deres hældningskoefficient giver -1.

Altså: -1/2*tangentens hældningskoefficient= -1 giver tangentens hældningskoefficient=2.

Tangentens ligning går altså igennem (1,1) og har hældning 2.

y=ax+b => 1=2*1+b  => b=-1.

Tangentens ligning giver altså y=2x-1


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2009 af multitotal (Slettet)

Hjælp mig så, Ved omskrivningen er jeg lidt galt på den! :(

Hvordan får i "-5" i liningen?

Har selv en anden ligning: x2 - 6*x + y2 + 8*y=0

Som jeg har omskrevet til (x - 3)2 + 9 + (y + 4)2 + 16 = 0

Jeg kan godt se der er noget galt, men kan ikke regne ud hvad :(


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2009 af Erik Morsing (Slettet)

du får -5, fordi når du omskriver til kvadrater på en toleddet størrelse, så får du ved at gange ud for stor en konstant, den skal du trække fra


Skriv et svar til: cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.