Matematik

Gør rede for at alle funktionerne, fk har samme minimumsværdi

18. april 2009 af cm90 (Slettet)

Hej, jeg kunne godt bruge lidt hjælp til følgende opgave

En familie af andengradspolynomier er givet ved

fk(x) = x2 - 2kx + k2 + 4

1) Bestem minimumsværdien for f-1(x)

2) Gør rede for, at alle funktionerne fk(x) har samme minimumsværdi

Første del har jeg lavet

f-1(x) = x2 - 2*(-1)*x + (-1)*2 + 4

f-1(x) = x2 + 2x + 5

f-1'(x) = 2x + 2

f-1'(x) = 0 

2x + 2 = 0

x = -1

Men anden del af opgaven, den volder mig lidt problemer. Er der nogen der har tid til at hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2009 af Dynin (Slettet)

#0 Bestem x hvor  fk'(x)=0 og indsæt værdien i fk(x) ..


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. april 2009 af ibibib (Slettet)

Eller beregn toppunktets andenkoordinat -d/(4a).

I første del mangler du at indsætte -1 i forskriften.


Svar #3
18. april 2009 af cm90 (Slettet)

Jeg har bestemt x hvor fk'(x) = 0. Denne værdi får jeg til -1. Hvis jeg indsætter -1 i fk(x) fås:

fk(-1) = -12 +2k + k2 + 4

fk(-1) = k2 + 2k + 5

- og hvad så? Det er da ikke en redegørelse for at alle funktionerne fk(x) har samme minimumsværdi?


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. april 2009 af ibibib (Slettet)

1) x=-1 og k=-1 og dermed er f(-1) =........=4 som er minimum.

2) Du skal få at f '(x)=0 når x=k og dermed af f(k)=.......=4


Svar #5
18. april 2009 af cm90 (Slettet)

Så vidt jeg har forstået det skal jeg ikke finde f(-1)?
Hvis man ser på opgave formuleringen:

En familie af andengradspolynomier er givet ved

fk(x) = x2 - 2kx + k2 + 4

1) Bestem minimumsværdien for f-1(x)

Dvs, bestem den minimumsværdi (altså en x-værdi), når k er -1 i funktionen:

fk(x) = x2 - 2kx + k2 + 4

Indsæt k og find globalt minimum (parablens toppunkt)

2) Gør rede for, at alle funktionerne fk(x) har samme minimumsværdi

Her har jeg så forstået det sådan at jeg skal komme med et argument for, at uanset hvilken værdi for k jeg indsætter i ligningen fk(x) = x2 - 2kx + k2 + 4 vil funktionen have samme minimumsværdi.

- og det er dét jeg ikke lige kan gennemskue...


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2009 af ibibib (Slettet)

Minimumsværdien er en y-værdi og minimumspunktet er en x-værdi.


Svar #7
18. april 2009 af cm90 (Slettet)

Javel.

Dvs. f-1(-1) = -12 - 2(-1)*(-1) + (-1)2 + 4 = 4

Godt nok! Tak...

Men spørgsmålet gik ud på at redegøre for at alle funktionerne fk(x) har samme minimumsværdi?
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. april 2009 af ibibib (Slettet)

Gør som jeg skrev i #4:

2) Du skal få at f '(x)=0 når x=k og dermed af f(k)=.......=4.


Svar #9
18. april 2009 af cm90 (Slettet)

Lige som jeg gjorde i #7?

Men hvad så hvis k = -2? Jeg forstår simpelthen ikke dit argument...

For hvis k = -2, så er

f-2(x) = x2 - 2*(-2)*x + (-2)2 + 4

f-2(x) = x2 + 4x + 8

f-2'(x) = 2x + 4

f-2'(x) = 0

2x + 4 = 0

x = -2

AHA!! Nu kan jeg godt se det.. k er jo lig x her også! Undskyld..

Men nyt spørgsmål, hvorfor bliver k = x når fk'(x) = 0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. april 2009 af ibibib (Slettet)

Prøv at regne efter...

Som du gjorde i 1):

f '(x) = 2x-2k

osv.


Svar #11
18. april 2009 af cm90 (Slettet)

Så grunden til at alle fk(x) har samme minimumsværdier er følgende:

fk(x) = x2 - 2kx + k2 + 4

fk'(x) = 2x-2k
 

fk'(x) = 0 ⇔ 2x - 2k = 0 ⇔ 2x = 2k ⇔ x = k ? 
 


Skriv et svar til: Gør rede for at alle funktionerne, fk har samme minimumsværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.