Matematik

opgave uden hjælpe midler

22. april 2009 af mathiasjacobsen (Slettet)

En cirkel har centrum (-2,1) og radius 5, og en linje l er bestemt ved ligningen

2x + y - 6 = 0

a) Undersøg om linjen l skærer cirkelen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

har gjort således

cirkelens ligning = (x-a)2+(y-b)2=r2

så laver jeg cirkelens ligning og indsætter a og b fra ligningen for l

(-2-2)2+(1-1)2=25

og da den ikke går op betyder det at linjen l ikke skærer cirklen. er dette rigtigt løst?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. april 2009 af Isomorphician

Nej.

Du skal enten bruge distanceformlen, og se om afstanden fra centrum er større end, mindre end eller lig radius, eller du skal isolere y i linjens ligning og indsætte i cirklens ligning.


Svar #2
22. april 2009 af mathiasjacobsen (Slettet)

hvordan skal jeg kunne bruge distanceformlen på en linje.? og det med at isolere y kan du ikke prøve at vise hvordan du vil lave opgave er lidt lost.


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. april 2009 af mathon

(x+2)2 + (y-1)2= 52
y = -2x + 6

skæring kræver
(x+2)2 + (-2x + 6-1)2 = 25        som reduceres til

5x2 - 16 x + 4 = 0
med
d = (-16)2 - 4*5*4 = 176>0 hvorfor der er to skæringspunkter


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. april 2009 af mathon

...eller

dist(L,C(-2,5)) = |2*(-2) + 5 - 6|/√(22+12) < 5
dvs

L's afstand til C er mindre en radius,
hvorfor
L har to skæringspunkter med cirklen
 


Skriv et svar til: opgave uden hjælpe midler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.