Kemi

Ligevægtskonstant med Delta G

23. april 2009 af 1g (Slettet)

CH3COOH + CH3CH2OH -> CH3COOCH2CH3 + H2O

reaktionen foregår ved stuetemperatur (ved godt det er upræcist, men sådan ifølge øvelsesvejledningen)

Hvordan kan man så beregne den teoretiske ligevægtskonstanten for esteren ud??

ps: vi kan antage at stuetemperatur er lig 20 grader celsius

 delta G =G(CH3COOCH2CH3) + G(H2O) - G(CH3COOH) - G(CH3CH2OH)

da beregner jeg delta G ud til -6,26 kJ/mol

derefter:

-delta G=R*T*ln(kc) <-> 6,26=0,0831*293K*ln(kc) <-> kc = 43,23 <-> ln(43,23=3,7

men min lærer sagde det skulle ligge mellem 4-5?? fejl et sted??


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2009 af mathon

med dine tal:

-6260 J/mol = -(8,31451 J/(mol*K))*((273+20) K)*ln(Kc)

6260 J/mol = (2436,15 J/mol)*ln(Kc)

ln(Kc) = (6260/2436,15) = 2,57

Kc = e2,57 = 13,1


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2009 af mathon

fejlmulighed:

R = 8,31451 J/(mol*K) = 0,00831451 kJ/(mol*K)


Svar #3
23. april 2009 af 1g (Slettet)

Er det så muligt, at jeg evt. har regnet med forkerte værdier i dette udtryk:

delta G =G(CH3COOCH2CH3) + G(H2O) - G(CH3COOH) - G(CH3CH2OH)

Nogen der evt. vil kigge disse værdier op i en databog??

(For det kan da ikke passe, at min lærer siger mellem 4-5 mens jeg har 13,1??)


Skriv et svar til: Ligevægtskonstant med Delta G

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.