Matematik

forklaring af formel til beregning af gini- koefficient

23. april 2009 af - CB (Slettet)

Hejsa.. jeg har lidt problemer me dat forstå denne formel, der er til at beregne gini-koefficienten ved hjlæp af trapez-summen fra en lorenz.kurve.. er der evt. nogle der kan forklare den?

Gt=1-∑(k=1)n(xk-xk-1)(yk-yk-1)

k=1 står under Σ og n står over ∑

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2009 af kieslich (Slettet)

Du har altså lavet en graf (stykvis lineær) mellem punkterne (xk, yk). For at udregne Ginikoefficienten skal man først kigge på arealet under grafen. Arealet mellem xk-1 og xk er (xk - xk-1) bredt, og højden er 1/2*(yk + yk-1). Summer vi alle arealerne bliver det samlede areal så  1/2*∑(xk - xk-1)*(yk + yk-1). Ginikoefficienten er nu defineret som det dobbelte af arealet mellem Lorenzkurven og idealfordelingen(den skrå linje). Arealet under idealfordelingen er 1/2. Så Gini = 2*(1/2 - 1/2∑(xk-xk-1)*(yk+yk-1)) = 1-∑(..)(..).
 


Svar #2
24. april 2009 af - CB (Slettet)

tak.. man jeg forstår bare ikke helt hvordan jeg så skal sætte til ind, for at få regnet ginikoefficienten.. altså jeg har fulgene tal:

0,015 0,1
0,051 0,2
0,096 0,3
0,152 0,4
0,221 0,5
0,306 0,6
0,414 0,7
0,551 0,8
0,719 0,9
1,001 1
 

og hvis jeg så skal finde gini-koefficieneten hvad gør jeg så?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. april 2009 af kieslich (Slettet)

Du har x-værdierne i anden søjle. Og så skal du også have startpunktet (0,0) med.

Gt=1-∑(xk-xk-1)(yk-yk-1) = 1- (0,1-0)(0,015-0) - (0,2-0,1)(0,051-0,015) - (0,3-0,2)(0,096-0,152) - ..........

Hvert led er bare (x-værdi minus foregående x-værdi) ganget med (y-værdi minus foregående y-værdi).


Svar #4
24. april 2009 af - CB (Slettet)

mange tak.. jeg forstår det..


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2010 af Clarabow (Slettet)

hvordan for man de x-værdier og skal man selv lave en kurve først????


Skriv et svar til: forklaring af formel til beregning af gini- koefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.