Matematik

Er der to måder?

28. april 2009 af biqqu (Slettet)

om en eksponentielt voksende funktion f gælder, at f(3)=200 og f(5)=800.

Bestem en forskrift for
 

Jeg har udregnet opgaven, men mit spørgsmål er sådan set bare om ikke man kan finde a på 2 måder? Enten ved at anvende formlen for at finde a, når man har 2 punkter (metode 1). Eller ved at sige (metode2):

200=b*a3

800=b*a5 .. hvorefter den sidste divideres med den første. Heraf har man så a, og kan finde b ved at indsætte et af punkterne i formlen for den eksponentielfunktion og isolér b.

Derudover har jeg lige nogle spørgsmål, hvis jeg anvender den første metode så hedder den jo:
 

a=(x2-x1)kvdr(y2/y1) = (5-3)kvdr(800/200) = 2kvdr(4) . er det ikke et mere konpleks tal, især da denne opgave er UDEN hjælpemidler. Kan man evt. støde ind på, at denne fx ikke kunne reduceres mere og at man ikke kunne gøre mere?

Og... hvilke af metoderne er nemmest at anvene? Selv finne jeg bruge metode 2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2009 af NejTilSvampe

 Du har ret, jeg vil i et hvert tilfælde bruge metode2

200=b*a^3

800=b*a^5

200/a^3 = b

800/a^5 = b

200/a^3 = 800/a^5

200a^2 = 800

a^2 = 800/200 = 4

a= 2

200=b*2^3

b=200/2^3 = 25

100% uden hjælpe midler og løst på 60sek eller sårn noget, skyd mig hvis jeg har lavet fejl xD


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2009 af mathon

det er nøjagtig det samme, der foregår

a = (y2/y1)1/(x2-x1) kan da ikke være nemmere

a = (800/200)1/(5-3) = 41/2 = 2


Svar #3
28. april 2009 af biqqu (Slettet)

du har ret ;D


Svar #4
28. april 2009 af biqqu (Slettet)

tak


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2009 af Dynin (Slettet)

... har man ikke en fotografisk hukommelse som mathon, så er første løsningsmetode IMHO at fortrække ... det er bare to ligninger med to ubekendte der skal løses :) og det kan man jo ;)


Skriv et svar til: Er der to måder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.