Matematik

vektorer i rummet og determinant

30. april 2009 af haydee (Slettet)

Hej.

Det er første gang jeg bruger denne hjemmesider, så håber nogen kan hjælpe mig:)

Jeg er givet to vektorer i rummet og skal bestemme nogle reelle tal, K, for hvilke vektor a og b er hhv. parallelle og ortogonale.

Når to vektorer er ortogonale i planen skal jeg undersøge om determinanten = 0, men i planen kan man nogenlunde simpelt gange over kryds (a1*b2) og (a2*b1), men hvordan ganger jeg over kryds når jeg har tre kordinater?

Nogen der kan fortælle mig dette?

Mange hilsner Haydée


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2009 af mathon

...når to vektorer a og b er ortogonale
er skalarproduktet

        a*b = 0
 

...når to vektorer a og b er parallelle
er den numeriske værdi af krydsproduktet

|a x b| = 0


Svar #2
30. april 2009 af haydee (Slettet)

ja, men hvad når de er ortogonale?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2009 af professer (Slettet)

man kan ikke tage determinant til vektor i rummet, f.x. (a1, a2,a3). der bruger man Cross P metoden og det kan din lommeregner eller TI.

Du kan godt bruge skalarproduktet i rummet der ganger du bare sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2009 af professer (Slettet)

en lille tiføjelse til Mathon.

to vektor er ortogonale når  vektor: a * b = 0 eller en af vektorerne kan være nul- vektor. det sammen gælder der for determinanten.


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2009 af mathon

når
a[a1,a2,a3]   og   b[b1,b2,b3]
 

a x b = (a2b3-a3b2)i - (a1b3-a3b1)j + (a1b2-a2b1)k


Svar #6
30. april 2009 af haydee (Slettet)

mange tak for svarene! Og til Mathon, det du skrev til sidst, vil vel sige at man godt kan regne determinanten ud uden brug af lommeregner eller TI?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2009 af mathon

Ja

men formlen huskes vist ikke let


Skriv et svar til: vektorer i rummet og determinant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.