Matematik

Topologi – Kontinuert lineær funktion

01. maj 2009 af Meph (Slettet)

Hej
sidst jeg spurgte fik jeg et perfekt svar :-) Så jeg prøver igen ;-) Man betragter et vektorrum X som er topologiseret ved en opad filtrerende familie P af seminormer. For T:X-> L (hvor L er R eller C) lineær gælder
T kontinuert <=> der findes pεP og M<∞ så |Tx|<=Mp(x) for alle xεX
Jeg kan godt se <=. Men den anden vej? Nogle ideer eller løsningsforslag?
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. maj 2009 af Dynin (Slettet)

#0 med |Tx|<=Mp(x) mener du vel |Tx|≤Mp(x) ikk :)

Sæt K:={λεL | |λ|<1} og V(p,n):={xεX | p(x)<1/n}, nεN. Da T er kontinuert vil T-1(K)  indeholde ∩i=1nV(pi,mi) for passende p1,…,pnεP og m1,…,mnεN. Vælg, ved den opad filtrerende egenskab, pεP og MεN så V(p,M) er indeholdt i ∩i=1n V(pi,ni). Så haves

(*) p(x)<1/M ⇒ |Tx|<1


Dette giver påstanden ... for er |Tx|>Mp(x) for et x i X så sættes y:=x/|Tx| (som er veldefineret da Tx≠0) og man har p(y)=(1/|Tx|)p(x)<(1/Mp(x))p(x)<1/M. (*) giver nu at |Ty|<1, men .............. |Ty|=|T(x/|Tx|)|=|Tx|/|Tx|=1 #
 


Svar #2
01. maj 2009 af Meph (Slettet)

Hej Dynin!
Mange tak for dit svar! Vi bruger lidt anden notation end dig og dit bevis er lidt hurtigt, men ganske overbevisende:-) Jeg har skrevet det lidt om og håber du gider at, se det igennem:
Vi bruger K(0,1) for K og Bp,n for V(p,n) - det skriver jeg derfor ikke i besvarelsen.
Da T er kontinuert er T-1(K(0,1)) en åben omegn af 0 i X, dvs. der per definition af topologien findes et n i N og (pi,mi) så T-1(K(0,1)) indeholder ∩1n Bpi,mi. Og da P er opad filtrerende findes et M og et p således at ∩1nBpi,ni indeholder Bp,M, dvs. T-1(K(0,1)) indeholder Bp,M eller skrevet
(*) p(x)<1/M => |Tx|<1
Man ser indirekte at (*) giver påstanden: Hvis der findes et x i X så |Tx|>Mp(x) ser man ved at sætte y=x/|Tx| (som er veldefineret da Tx≠0) at
• p(y)=p(x/|Tx|)=p(x)/|Tx|<p(x)/(Mp(x))=1/M som ved (*) giver |Ty|<1, men
• |Ty|=|T(x/|Tx|)|=|Tx|/|Tx|=1
som er en modstrid, hvoraf påstanden følger.
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. maj 2009 af Dynin (Slettet)

#2 ser fint ud ... :)


Skriv et svar til: Topologi – Kontinuert lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.