Matematik

Hjælp med NEM mat.

02. maj 2009 af AcCezZ (Slettet)

Hey! Skal til 9. klasses Afgangseksamen om 2-3 dages tid.

og er en smule blank under nogle ting.

Det burde forhåbenligt være nemt det her. ;)

1) Hvordan man ganger to hele tal med potens?
 

ex. 10^2 * 10^2 .

Vil selv gætte svaret er 10.000 da 10*10 giver 100 og 100 * 100 giver 10.000.

Er det forkert?  eller kan man give svaret i Potens?

2)  Helt tal * med brøk?

ex.  2 * 1 5/6

ja hvordan, kan man gange 2'tallet ind i tælleren eller nævneren? eller hvordan gør man?

3) komma tal + - med brøk

ex. 5.8 + 1 1/5

hehe?

4) komma tal * potens tal.

ex.  3.4 * 10^6

????

5) brøk i potens.

ex. 5/5^2

???

6) potenstal +- potenstal.

ex. 5^3 + 5^2

Er svaret: 150?  da 5*5*5 er 125 og 5*5 er 25?

Håber i kan forklare det nemt og enkelt (;

Takker på forhånd.

- Emil


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2009 af Einsteinette (Slettet)

1. Såfremt i fald grundtallet er ens, lægges potenserne blot sammen med hinanden.
-> ab*ac = ab+c

Dvs. 10^2 * 10^2 = 10^4
Og ja, du kan skrive svaret med et tal opløftet ;).

2. Helt tal gange med brøk. Så kunne du omskrive de hele tal til en brøk, også gange dem ud,  (der gælder det jo, at man ganger tæller med tæller og nævner med nævner), herefter kan du jo forkorte, hvis der bliver behov for det.

3. Omskriv enten til brøk eller decimal-tal, så det er mere overskueligt at trække fra!

4. Et  komma tal ganget med 10 opløftet i ex.6
Når man ganger "flytter man kommaet" seks gange til højre (kun når der er tale om 10-tal potenser) og når man dividere flytter man kommaet til venstre..

5. 5/5 er det samme som ?

6. Samme regel som i 1.  


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2009 af peter lind

Spørgsmål 1). Dit svar er rigtig. Du kan også finde det af as*at=as+t.

2) Du skal gange de 2 ind i tælleren.

3. Lav det sidste tal om til et kommatal.

4. Det tal vil man normalt lade stå som det er; men ellers skal du flytte kommaet 6 pladser til højre.

5. jeg går ud fra at du mener (5/5)2. Normalt skal man opløfte både tæller og nævner i potensen. I dit meget specielle tilfælde kan det bedre betale sig først at forkorte i brøken.

6. er rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2009 af *CS* (Slettet)

1) Dit svar er rigtigt, men du kan med fordel angive det i potens, da tallene er ganget sammen, kan du blot lægge potenserne sammen, så det svarer til, at der stod 10*10*10*10 = 10^4

2) Der ganger du ind i tælleren

3) Der laver du enten kommatallet om til en brøk, eller brøken om til et kommatal: F.eks. ved du, at 1/5 = 0,20

4) Det kan vist ikke skrives meget anderledes?

5) Er det hele brøken, der er i potens (5/5)^2, eller kun tælleren 5/5^2? For det første giver blot 1, da 5/5=1 og 1^2=1 og det andet giver 5 (Er det hele brøken, der er i potens, kan du også omskrive det til at både tælleren og nævneren er i potensen hver for sig: (5/5)^2=5^2/5^2), da 5*5/5=5, da det ene 5-tal i tælleren bliver "spist" af 5-tallet i nævneren.

6) Korrekt.


Svar #4
02. maj 2009 af AcCezZ (Slettet)

Tusind tak for alle de dejlige SVAR!

Regner med et 10 eller 12 tal ;D ..

( Store forventninger :D )

Men kan jeg takke jer for (; ..


Skriv et svar til: Hjælp med NEM mat.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.