Matematik

Eksponentiel opgave

02. maj 2009 af Varylen (Slettet)

 Min opgave lyder således:

Ordet genom bruges til at betegne en organismes samlede arvemasse, der er repræsenteret kemisk i DNA. Det oplyses at mængden af genomisk information i databasen i 1990 var 5.5*10^7. Mængden af genomisk information vokser eksponentielt, således at mængden af genomisk information fordobles hver 18. Måned.

a) Bestem den årlige vækstrate i genomisk information, og giv et skøn over mængden af genomisk information, der må forventes at være tilgængelig i databasen i år 2010, hvis udviklingen fortsætter.

jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal løse denne? 

På forhånd tak :D 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2009 af kieslich (Slettet)

18 mdr = 1,5 år så T2 = 1,5   når vi regner i år.   T2 = ln(2)/ln(a)   hvor a er din fremskrivningsfaktor, herefter findes r = a-1.

NU kan du lave den eksponentielle funktion, idet b = 5,5*107.  


Svar #2
02. maj 2009 af Varylen (Slettet)

 så for at finde a solver jeg altså bare solve(1.5=ln(2)/(ln(x),x)? og hvad i alverden er r??

så funktionen ville lyde (5.5*10^7)*a^20 right?? hvor a er det resultat jeg lige har solvet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2009 af mathon

f(x) = b*ax = b*(1+r)x , r = p/100   hvoraf

a = 1+r

r = a - 1 = 2√(2) - 1

p = (2√(2) - 1)*100%
............

ln(a) = ln(2)/1,5

a = eln(2)/1,5 = (eln(2))1/1,5 = 21/1,5 = 22/3 = 22/2*21/2 = 2√(2)


Svar #4
02. maj 2009 af Varylen (Slettet)

ahh vent... r må slf være procenten funktionen stiger med...

hvis jeg så først solver a så giver det:

a = 1.5874

og så er renten r altså 5874

så for at få resultatet skal jeg altså skrive følgende:

55000000*1.5874^20 right? eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2009 af keg (Slettet)

right, men du har ret, hvad står r for????????


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2009 af kieslich (Slettet)

#4 du glemte et komma r =0,5874 = 58,74%.

og ja, sådan udregner du værdien efter 20 år.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2009 af keg (Slettet)

undskyld, har ikke nærlæst opgaven. Det er vækstraten der skal bestemmes og som man i dette tilfælde kalder r


Svar #8
02. maj 2009 af Varylen (Slettet)

 #3 jeg kan se logikken i det første... altså vækstraten er så a-1*100 right?? og så i procent slf...  

men jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke bare kan solve a på lommeregneren, for så får jeg et helt andet resultat end 2sqrt(2)...


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2009 af mathon

rettelse

min fejl

fik skrevet 23/2 i stedet for 22/3

solve(ln(2)/ln(a)=1.5,a)               er god nok!


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Du får det rigtige for a = 1,5874. Der er en lille regnefejl i #3.

edit, Han så det selv først. :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. maj 2009 af keg (Slettet)

Hvorfor den store forskel på a- værdien i de forskellige regneeks.? der er i begge tilfælde brugt korrekte regneregler

ln(2)/1,5= ln(a) eller log(2)/1,5=log(a)

Ved omskrivning, som Mathon har gjort fås 2V2= 2,8284 contra 1,5874

Det skal være 22/3=20,6666=1,5874


Skriv et svar til: Eksponentiel opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.