Fysik

Karakteristik af elektrisk komponent

05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Hej. Jeg har to spørgsmål angående en fysikrapport omkring karakteristikker af elektriske komponenter.

1) Er det ligegyldigt, om jeg placerer U ud af x-aksen og I ud af y-aksen eller omvendt?

2) Hvordan kommer man frem til, at der om resistansen gælder: R=1/a, hvor a er grafens hældning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: De to spørgsmål er sammenhængende.

Betragt Ohms lov: U = R*I

Hvis I i forsøget varierer I og måler tilhørende U, er det logisk at placere I hen af x-aksen og U op af y-aksen. Dermed fås, at R er hældningskoefficienten.


Svar #2
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Tak :)

Men for komponenter, der ikke opfylder Ohms 1. lov gælder vel ikke, at R er hældningskoefficienten. Gælder så R=1/a for disse komponenter?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Alle komponenter skulle meget gerne opfylde Ohms lov...

Hvad har I målt på?


Svar #4
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Resistor, glødepære og diode ..

Så vidt jeg har forstået, er det kun resistorer, der opfylder Ohms lov .. ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Ah, på den måde. Ja, de resterende har en temperaturfølsomhed i resistansen, så det bliver ikke nogen ret linje, der kan ses. Jeg kan ikke helt huske, hvordan en diode reagerer, men hvis I ikke har fået en ret linje, så opfylder komponenten ikke Ohms lov, og I kan derfor intet sige om resistansen.


Svar #6
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Okay .. tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Såvidt jeg husker i hvert fald - elektronik har aldrig været min stærke side, og jeg har ikke haft et kursus i det på uni, så jeg er ikke 100% sikker på det jeg har skrevet i #5.


Svar #8
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Okay. Så du ved ikke, om R=1/a gælder for glødepærer og dioder?

Jeg har skrevet det i mine noter, men har desværre ikke skrevet hvorfor.


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Hvad er a?


Svar #10
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

a er grafens hældning.

Jeg har skrevet, at resistansen og hældningen er omvendt proportionale .. men hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Det kommer an på, hvad der er plottet. Hvis du plotter I som funktion af U, så bliver funktionen:

I = 1/R * U, hvormed hældningen bliver 1/R.


Svar #12
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Ah ja.

Men det fås ud fra Ohms lov: U=R*I, ik?

.. Så gælder det vel ikke for andre komponenter end resistorer?


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#12: Det vil jeg jo egentlig fortsat mene, at det gør.


Svar #14
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #15
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#14: Det er der en længere teori bag. :)


Svar #16
05. maj 2009 af finejosefine (Slettet)

Hehe ok. Så er det måske derfor, min fysiklærer bare har sagt, at det gælder, uden at sige hvorfor.

Men tusinde tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. maj 2009 af kieslich (Slettet)

anbring I på x-aksen og U påy-aksen. Giver det en ret linje er det resistor, og modstanden er konstant og lig med hældningskoefficienten. Giver det ikke en ret linje, er det ikke en resistor og modstanden variere. Man kan udregne modstanden for en bestemt værdi af I eller U. F.eks. Vælg I gå op til grafen og aflæs U, R findes nu ved R = U/I. Men det er altså kun modstanden ved den bestemte strømstyrke. Ny strømstyrke ny modstand.


Brugbart svar (0)

Svar #18
05. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#17: Jeg husker korrekt, når jeg mener, at alle komponenter skal opfylde Ohms lov, ikke? Det er dig, der er gymnasielærer. :P


Brugbart svar (0)

Svar #19
05. maj 2009 af kieslich (Slettet)

#18 yep, alle komponenter opfylder R = U/I. Der er lidt sproglig forvirring om U = R*I fordi det står som en lineær funktion. Uheldigvis er termen 'opfylder Ohm's lov' blevet ensbetydende med at komponenten er en resistor. Så derfor bruger jeg altid R = U/I.


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. maj 2009 af keg (Slettet)

kommentar til 17: Det kan ikke være rigtigt at ny strømstyrke giver ny modstand, da modstanden repræsenterer stigningstallet  i form af en ret linie i  et I U koordinatsystem.

Det må jo iflg. Ohms lov være således, at hvis man ændrer strømstyrken gennem en given modstand, vil man kunne aflæse en tilsvarende ændret spænding


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.