Matematik

Spørgsmål omkring nulreglen

08. maj 2009 af Light-Lover (Slettet)

Jeg er kommet noget i tvivl, jg sidder her og repeterer opgaver uden hjælpemidler, så de er i frisk erindring til skriftlig eksamen på mandag kl. 9

Det er matematik B på HF-niveau - og det er uden hjælpemidler.

Opgaven lyder således:
 

Redegør for at ligningen 0 = x(x2 + 2x + 4) har netop én løsning.

Jeg har prøvet mig lidt frem - men jeg kan altså ikke lige gennemskue lige netop den opgave.
Jeg har forsøgt at sætte 0 ind, men synes ikke lige, at det var det rigtige svar.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2009 af tilje (Slettet)

hvis den kun har 1 løsning er diskriminanten = 0

diskriminanten er jo b^2 -4ac


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2009 af allan_sim

#0.

Nulreglen siger, at hvis et produkt af to faktorer er lig med 0, så er mindst en af faktorerne lig med 0. I det konkrete tilfælde betyder det, at x=0 eller x^2+2x+4=0.

Du har altså allerede én løsning i x=0 og skal så vise, at andengradsligningen x^2+2x+4=0 ingen løsninger har. Hvornår er det tilfældet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2009 af tilje (Slettet)

der fik jeg trykket for hurtigt.

men skal du ikke bestemme a, for at ligningen kun har en løsning

i så fald vil den lyde 0=b^2-4ac

dvs: 2^2-4*a*4=0

a= 1/4

gir det mening, skal selv til samme eksamen, og plejer at få rigtigt i den type opgave når jeg løser den sådan


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2009 af allan_sim

#3.

Her er a ikke ubestemt, det er givet til at være 1. Andengradsligningen må ikke have nogen løsninger, da x=0 allerede er en løsning. Hvis andengradsligningen havde netop én løsning, ville der være to løsninger i alt.


Svar #5
08. maj 2009 af Light-Lover (Slettet)

Nej, jeg synes netop ikke lige det giver mening :S

Jeg har lige pludselig glemt det der omkring nulreglen, for jeg går ud fra at det er det vores lærer han mener, når han stiller det spørgsmål som han gør.

Men det er jo ikke et andengradspolynomium i og med at hvis vi gangar parentesen ud får vi et 3. gradspolynomium.

Derfor var det jeg tænkte at det nok var et spørgsmål omkring nulreglen han fiskede efter i den der opgave, det er bare nogle gamle opgaver jeg regner igen for at genopfriske... han regnet det en gang tidligere men det kan jeg ikke lige finde.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2009 af dnadan (Slettet)

Men det er det ikke denne gang. - Du har svaret på en anden type opgave: Bestem værdien af a, når andengradsligningen ingen løsninger har... Dette er ikke hvad denne opgave går ud på.

Nulreglen siger:

a*b=0 hvis a=0 v b=0

Overført til din ligning:

0 = x(x^2 + 2x + 4) hvis x=0 v=x^2+2x+4=0

Med andre ord: Du skal bestemme om den sidste andengradsligning har nogen løsninger.

Kig evt. på


Skriv et svar til: Spørgsmål omkring nulreglen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.