Matematik

Spørgsmål om hældningskoeff. i eksp. opg.

02. december 2004 af Veeand (Slettet)
Jeg har et spørgsmål af afklarende grad.

I en opgave hvor man eksempelvis skal besvare hvor mange procent antallet af containere (fx) stiger over en 5 årsperiode, så ved jeg at man sætter sin a i 5. potens.

Men er der nogen der kan forklare mig helt præcist hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2004 af Epsilon (Slettet)

Hvabehar!? Sinus i femte potens? Kan jeg lige se opgaven?

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. december 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Han mener vel sin (hans) a-værdi - altså a-værdien i femte potens.

Svar #3
02. december 2004 af Veeand (Slettet)

Ja # 2, det gør HUN. Altså jeg sætter a i 5. potens.

Nogen der kan give en pæn forklaring?

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#3: Det er altså nemmere at besvare, hvis du skriver opgaven ned herinde.

//Singularity

Svar #5
02. december 2004 af Veeand (Slettet)

Altså jeg har en forskrift som lyder 147*1,10^x.

"Med hvor mange procent stiger antallet af containere over en 5-årsperiode iflg. denne udvikling".

Så ved jeg at det 1,10^5-1 = 62 %.

Men hvorfor gør man dette?

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#5: Det er heller ikke korrekt.

Lad x2-x1 = 5 (5-årig periode)

f(x1) = 147*1.10^x1
f(x2) = 147*1.10^x2

og divider

f(x2)/f(x1) = (147*1.10^x2)/(147*1.10^x1) = 1.10^(x2-x1) = 1.10^5 = 1.61051

svarende til en stigning på omtrent 61.1%.

//Singularity

Svar #7
02. december 2004 af Veeand (Slettet)

Det er skam korrekt, jeg har lavet opgaven i samarbejde med min lærer og han gav mig altså svaret på hvordan en opg. af den type skal løses.

Jeg skrev ikke alle decimalerne ned, men de er gemt på lommeregneren, derfor den lille difference.

Hvis du ser det fra min lærers synspunkt, kan du så forklare hvorfor metoden benyttes?

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2004 af Epsilon (Slettet)

#7: Det var også blot afrundingen, jeg mente var forkert. Metoden er skam rigtig nok.

Forholdet f(x2)/f(x1) giver den brøkdel, som f(x2) udgør af f(x1).

Ved at lade c E R\\{-1} kan du generelt skrive forholdet

f(x2)/f(x1) = (1+c) (1)

Bemærk, at c = -1 jo ville være umuligt, idet du betragter en eksponentiel udvikling. En sådan funktion er som bekendt altid positiv.

Da er 100*c den procentvise stigning fra x1 til x2. Kan du se det?

//Singularity

Skriv et svar til: Spørgsmål om hældningskoeff. i eksp. opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.