Matematik

trigonometriske funktioner definition (mere)??

21. maj 2009 af kscn (Slettet)

Hej , jeg har fået et spørgsmål som lyder:

definere de trigonometriske funktioner via enhedscirklen.

løs sin(x)= a og cos(x)=a

JEg har indtil videre har skrevet:

I vinkelrette trekanter definerede vi cosv som længden af den hosliggende katete og sinv som længden af den modstående katete.
I en enhedscirkel har vi en positiv omløbsretning (mod uret) og en negativ omløbsretning (med uret).
Definition af retningspunktet Px: Hvis x er positiv, finder vi retningspunktet ved at bevæge os (mod uret) længden x på enhedscirklen. (Udgangspunkt E(1,0))
Hvis x er negativ, finder vi retningspunktet ved at bevæge os længden x på enhedscirklen (med uret) (Udgangspunkt E(1,0))

Dvs. at for et reelt tal x er cos(x) lig førstekoordinaten til retningspunktet Px, og sin(x) er lig med andenkoordinaten til Px.
Cos(x) ligger mellem -1 og 1. Værdimængden er altså [-1;1]
Sin(x) med definitionsmængden R har værdimængde [-1;1]
Retningspunkterne for et tal x og tallet – x ligger symmetrisk omkring x-aksen. Px og P- x har derfor samme førstekoordinat, og andenkoordinaterne er lige store, men med modsatte fortegn.
Retningspunkterne for x og π-x ligger symmetrisk omkring andenaksen. Px og Pπ-x har derfor samme andenkoordinat, og førstekoordinaterne er lige store, men med modsatte fortegn.
Der gælder derfor:
cos (-x)= cos(x)  og Cos(π-x)=-cos(x)
sin(-x)= -sin(x)  og sin(π-x)=sin(x)
Når x ligger mellem 0 og π/2, er (cos(x))2 + (sin(x))2 =1 (if)
 

ER det her rigtigt? Og hvad mere skal jeg skrive??

Hvordan løses sin(x)=a og cos(x)=a ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2009 af peter lind

Når x ligger mellem 0 og π/2, er (cos(x))2 + (sin(x))2 =1. Det gælder for  alle x, så drop begrænsningen.

Løsningerne: Afsæt a på din y-akse og brug dette til at angive løsningerne grafisk. Gå ind på hvordan du fra en løsning kan finde samtlige løsninger. Du kan evt. slutte af med et specifikt eksempel på løsning.


Svar #2
21. maj 2009 af kscn (Slettet)

så jeg skal slette "Når x ligger mellem 0 og π/2, er (cos(x))2 + (sin(x))2 =1"

hhhmmm... er du ikke sød at forklare lidt nærmere omkring løsning af cos(x)=a osv..?? fatter det simpelthen ikke


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2009 af peter lind

(cos(x))2 + (sin(x))2 =1 er godt nok. Det er kun begrænsningen du skal droppe.

cos(x):

Gå ind på y-aksen og afsæt a på den. tegn en vandret linie gennem punktet. Den vil skære enhedscirklen i 2 punkter hvis -1<a<1. Ifølge definitionen er disse 2 punkter retningspunkter for de vinkler x, hvor det gælder at cos(x)=a. Brug dette til at angive samtlige løsninger. Diskuter også a=±1 og |a|>1

sin(x):

 Afsæt a på x-aksen. Afsæt en lodret linie gennem dette punkt. Under samme betingelser som for cos, vil dette være retningspunkter for de vinkler, hvor det gælder sin(x)=a


Svar #4
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

Hej.. tusind tak for hjælpen.

Jeg har nu skrevet følgende:

Jeg går ind på y-aksen og afsætter a på den, derefter tegnes der en vandret linje gennem punktet. linjen vil skære enhedscirklen i to punkter hvis -1<a<1. disse to punkter er retningspunkter for de vinkler x, hvor det gælder at cos(x)=a

Vha. lommeregnerens cos^-1 tast findes det tal x, som svarer til retningspunktet A. Altså cos^-1(a)= x

A er dermed retningspunkt for tallene x+p*2π, og da A og B er symmetrisk omkring førsteaksen er B retningspunkt for -x+p*2π

Vi får dermed den samlede løsning til ligningen x= ±cos^-1(a) + p*2π.

(NB: på lommeregneren vil man altid få den løsning der ligger i intervallet [0;π])

På samme måde kan man løse sin(x)=a, hvor man afsætter a på x-aksen osv....

Er det rigtigt??

Hvis cos(x)= ±1, er løsningen x= 0±1*2π= ±p*2π - passer det??

men jeg ved ikke hvordan man løser lal>1???

 


Svar #5
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

forresten skal a ikke afsættes på x-aksen når cos(x)=a

og a afsættes på y-aksen når det handler om sin???

For cos er jo førsteaksen og sin andenaksen?? eller har jeg misforstået noget??


Svar #6
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

forresten skal a ikke afsættes på x-aksen når cos(x)=a

og a afsættes på y-aksen når det handler om sin???

For cos er jo førsteaksen og sin andenaksen?? eller har jeg misforstået noget??


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2009 af keg (Slettet)

#3
 

Undskyld mig, men jeg har altså lært at man aflæser sin opad y-akse og cos ud af x-akse i enhedscirklen.

Stemmer også godt overens med def. på sin, som lyder: den modstående katete divideret med hyp. (som er er 1 og radius i enhedscirkel, deraf navnet)

def. cos : hosliggende katete/hyp.

just my words.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2009 af keg (Slettet)

#6
 

du har fuldstændig ret!


Svar #9
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

hehe tak:) jeg tænkte nok der var noget der ikke stemmede:P men vil I ikke se på #4og se om det er rigtigt det jeg har skrevet??

Og hvad med lal> 1 hvad sker der så???

den håbløse..... ;)


Svar #10
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

desuden hvordan kan -π/2 + p*2π være lig med π+(π/2)+ p*2π ???


Svar #11
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

hhhmmm.. jeg har fundet ud af #10 :) hehe glemte lige at - - = +


Brugbart svar (0)

Svar #12
23. maj 2009 af peter lind

Beklager at jeg har byttet om på x og y aksen. Ellers Du skriver først løsningen til cos(x) korrekt; men formuleringen på den sidste er gal. sin(x) skulle du tilsvarende komme frem til at løsninger kan skrives som x+2pπ og π-x+2pπ. |a|>1 vil de givne linjer ikke skærer cirklen, så der er ingen løsninger. Det fremgår også af #0. Billedmængden er [-1;1]


Svar #13
23. maj 2009 af kscn (Slettet)

det er i orden:)

det er da klart!!! Tak skal du have for hjælpen:)


Skriv et svar til: trigonometriske funktioner definition (mere)??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.