Religion

AT - Teori og metode

23. maj 2009 af WarDrugser (Slettet)

Hej.

Jeg skriver min AT opgave om Himmelfart (rejsen efter døden), jeg er netop igang med at prøve at rede min Synopsis, som ikke var noget at råbe hurra for.

I dette forsøg er det gået op for mig, at jeg ikke aner hvilke teorier og metoder der bruges i relgion. Derfor ville jeg hører om der er nogle der kender en hjemmeside, eller ved så meget om de forskellige metoder og teorier at de ville kunne give mig nogle svar?

Helst gerne inden den 27.?

Mvh

Christoffer


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. maj 2009 af Ansoreuter (Slettet)

Hej! Dette er direkte en kopi af et andet svar på et lignende spørgsmål, og det har hjulpet mig meget - skriver selv AT i religion i øjeblikket!
Held og lykke

Mvh Anso


Metode i religion

Religion er et fag inden for humanvidenskaberne, hvis særlige metode er analyse, fortolkning og perspektivering.

Analyse: På baggrund af tekster, billeder, film osv. skal du lave en analyse af teksten, som forudsætter en baggrundsviden i terminologien (fagets specielle sprog og begreber f.eks. hybris/nemesis, kosmos/kaos) og i tekstens historicitet (f.eks. personer, tid og sted).

Herudover er en kritisk analytisk sans, hvor du stiller dig spørgende over for teksten, vigtig for at komme til bunds i teksten.

Således foregår tekstarbejdet ud fra en primært deduktiv metode, hvor du for at forstå den enkelte tekst først tilegner dig en baggrundsviden, herefter analyserer du teksten kritisk analytisk og anvender hertil relevant baggrundsstof. D.v.s. at du for at forstå teksten eksempelvis må have indsigt i tekstens gudsforestillinger, menneskesyn, livssyn og etik. Endelig vil analysen lægge op til en fortolkning og perspektivering, hvor teksten forstås på et højere niveau.

Fortolkning: Sammenfattende forståelse af kulturen/religionen ud fra analysens enkeltelementer: Hvilke tematikker (emner), hvorfor og på hvilken måde?

Perspektivering:
Tekst/billede gøres til genstand for debat, og det studerede materiale (tekst og billeder) sættes ind i en større sammenhæng: Fortidig, samtidig og fremtidig.

Samlet set vil de enkelte forløb i religion være præget af den hermeneutiske metode, hvor alle de analyserede tekster/billeder i kombination med den tilegnede baggrundsviden vil udgøre grundlaget for en samlet forståelse af en given religion, filosofi, tragedie eller andre relevante faglige emner.
 


Skriv et svar til: AT - Teori og metode

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.