Kemi

procent af en opløsning - lille hjernevrider

26. maj 2009 af sofie123 (Slettet)

Hej, håber i kan hjælpe mig med denne opgave:

"fysiologisk saltvand" er en 0,9 % (masse%) opløsning af NaCl i vand. Der skal fremstilles 1L opløsning, som indeholder præcis 0,900% NaCl. Densiteten af en sådan opløsning 1,005 g/ml.

a) hvad er massen af 1 L opløsning?

( får forskellige resultater afhængigt af hvilken metode jeg bruger, så vil meget gerne vide den rigtige:))

b)Hvor meget NaCl skal der afvejes for at lave 1L opløsning?

c) beskriv, hvordan man kan lave opløsningen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2009 af mathon

d = 1,005 g/mL = 1005 g/L

c = 0,009*d/M = 0,009*(1005 g/L)/(58,45 g/mol) = 0,154748 M

1 L indeholder (1L)*(0,154748 mol/L) = 0,154748 mol

NaCl i én liter opløsning
m
= n*M = (0,154748 mol)*((58,45 g/mol) = 9,045 g


Svar #2
26. maj 2009 af sofie123 (Slettet)

Hvis der er nogen som kan finde ud af den første må de også meget gerne forklare mig disse to: vinen indeholder 11 vol% ethanol. kontroller etikkettens oplysninger: 11 vol % svarer til 8,7 g ethanol pr. 10 cL vin. 1 cL er 0,01 L.

a) gå ud fra oplysningen om, at ethanolindholdet er 11 vol%. Hvor stort et volumen ethanol er der i 10 cL vand. ?

b) beregn massen af dette volumen ethanol /densiteten for ethanol er 0,79 g/ml)

c) Hvad er vinens ethanolindhold i masse% (vinens densitet sættes til 0,98 g/ml)

opgave 3. ved sammenblandning af ethanol og vand sker der en volumenformindskelse. Molekylerne ligger åbenbart tættere sammen i blandningen end i de rene væsker. ved sammenblanding af 50,0 mL ethanol og 50,0 mL vand, får man 96,5 mL blandning.

a) beregn blandningens ethanolindhold i vol %

b) Hvad er indholdet af vand i vol %


Svar #3
26. maj 2009 af sofie123 (Slettet)

Ville du have noget i mod at skrive lidt tekst til? forstår ikke helt hvad det er du gør, hvad er f.eks. d (densitet?) og hvilken formel er det du går udfra?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2009 af mathon

a) gå ud fra oplysningen om, at ethanolindholdet er 11 vol%. Hvor stort et volumen ethanol er der i 10 cL vin. ?

V = 0,11*(0,01 L) = 0,0011 L = 1,1 mL

b) beregn massen af dette volumen ethanol /densiteten for ethanol er 0,79 g/ml)

m = (1,1 mL)*(0,79 g/mL) = 0,869 g

c) Hvad er vinens ethanolindhold i masse% (vinens densitet sættes til 0,98 g/ml)

masse% = (0,869 g/cL)/(9,8 g/cL)*100% ≈ 8,9%


Svar #5
26. maj 2009 af sofie123 (Slettet)

Hvad er det for en formel du bruger for at nå frem til resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2009 af mathon

opgave 3.

vol% ethanol = (50,0 mL)/(96,5 mL)*100% ≈ 51,8%

vol% vand = 100% - 51,8% ≈ 48,2%


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2009 af mathon

#5

m = (p/100)*mop = (p/100)*(V*dop)

n = m/M = (p/100)*(V*dop)/M

c = n/V = (p/100)*(V*dop)/(M*V) = (p/100)*(dop)/M = (p/100)*d/M    uden indeks


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. december 2014 af pige5 (Slettet)

Hvordan ved I, at det er ethanol der 51,8 % af og ikke vand??


Skriv et svar til: procent af en opløsning - lille hjernevrider

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.